A existat o reacție notabilă din partea piețelor financiare globale, în urma discursului lui Donald Trump, deoarece dolarul american a crescut cu 1,7%, iar randamentul biletului de Trezorerie SUA pe 10 ani a crescut la un maxim de patru luni de 4,47%, anunță Reuters.

Bitcoinul a atins un nivel record

Cu proprietarul X, care susține criptomonede, Elon Musk, apropiat al campaniei Trump și care luptă pentru controlul unui posibil nou departament guvernamental american inspirat de criptomonede, Bitcoin a atins, de asemenea, un record de 75.060 de dolari.

Prețurile petrolului, soiei și cuprului au scăzut cu aproximativ 1,5% și, respectiv, cu peste 2% în comerțul asiatic, sub presiunea creșterii dolarului american. Metalele prețioase, inclusiv aurul, s-au menținut constante.

„Acesta este răspunsul inițial pe piețele de mărfuri la numărarea voturilor din SUA și la rezultatele timpurii care îl favorizează pe Trump”, a declarat pentru Reuters Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank.

„Prețurile oțelului din China se vor confrunta cu presiuni dacă Trump câștigă alegerile, iar producătorii de oțel intern ar putea suferi pierderi suplimentare”, a declarat Ge Xin, director adjunct la Centrul de Cercetare Lange Steel. „Aceasta se datorează faptului că Trump va lua măsuri mai agresive împotriva Chinei”.

O poziție mai dură împotriva Iranului ar putea afecta pe viitor prețul petrolului

Livrările globale de petrol s-ar putea confrunta cu perturbări dacă administrația Trump înăsprește sancțiunile asupra exporturilor de petrol iraniene, care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi.

„Trump ar putea sprijini Israelul în adoptarea unei poziții militare mai dure împotriva Iranului, ceea ce ar putea crește riscul escaladării militare și ar putea avea un impact asupra aprovizionării în regiune”, a declarat Saul Kavonic, analist principal în domeniul energiei la MST Marquee.

Pentru agricultură, Beijingul ar putea răspunde cu tarife de represalii la soia din SUA, dacă Trump impune noi tarife pentru mărfurile chinezești.

În timp ce China și-a redus dependența de importurile de soia din SUA, semințele oleaginoase rămân cel mai mare export agricol din SUA către China.

Aurul spot s-a menținut constant după ce a atins un record de 2.790,15 USD joia trecută. Aurul este văzut ca o acoperire împotriva incertitudinilor geopolitice și economice și, de obicei, funcționează bine într-un mediu cu dobânzi scăzute.

Rezerva Federală SUA începe miercuri o reuniune de două zile de politică monetară și se așteaptă să reducă o nouă dobândă cu 25 de puncte de bază, deși o victorie a lui Trump ar putea complica perspectivele ratelor din SUA.

„În timp ce piețele monetare se așteaptă pe deplin la o reducere de 25 de puncte de bază, iar una pare probabilă săptămâna aceasta, probabil că nu vor dori să transmită un mesaj conciliant, având în vedere că politicile lui Trump sunt considerate inflaționiste”, a spus Matt Simpson, analist senior la City Index. „Acest lucru ar putea afecta aurul pe termen scurt, deși orice scădere a prețului acestuia este probabil să fie superficială, deoarece aurul își va păstra atractivitatea în primele zile ale președinției Trump”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *