De 6 ani consecutiv Marocul se confruntă cu o secetă severă. De aceea, guvernul a aprobat un program de însămânțare a norilor în 20 de regiuni ale statului, prin intermediul căruia cantitatea de precipitații ar fi trebuit să crească cu până la 15 la sută. Pe de altă parte, marocanii cercetează de mai bine de 40 de ani diferite metode prin care pot influența clima.

Potrivit oficialilor de la Rabat, statul marocan a efectuat 70 de operațiuni de însămânțare a norilor în 2024 cu care a reușit să genereze ploi artificiale. Mai mult, țara ar fi efectuat un total de 140 de operațiuni de ploi artificiale din 2021 și până în prezent.

Totuși, ministrul marocan spune că inundațiile din Spania nu au legătură cu operațiunile de însămânțare a norilor.

Astfel de proceduri, dacă sunt implementate greșit, pot genera consecințe uriașe, avertizează experții, în special furtuni extreme și chiar tornade. De exemplu, pământul din Maroc nu are capacitatea de absorbi rapid atât de multă apă, motiv pentru care pot avea loc inundații devastatoare. Pe 8 septembrie, mai multe persoane au murit din cauza unei viituri neașteptate, provocată de o masă de aer tropical însoțită de nori instabili. Fenomenul neobișnuit a cauzat inundații și în deșertul Sahara.

Încă din luna august, meteorologii din Spania avertizau că demersurile Marocului ar putea afecta regatul. Un raport al agenției El Tiempo arăta că programul de însămânțare a norilor putea provoca un conflict între Spania și Maroc dacă ar fi apărut repercusiuni. Acum că Spania a fost lovită de inundații fără precedent, specialiștii se tem că acest scenariu s-ar putea îndeplini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *