Bernard Arnault dă în judecată rețeaua de socializare ca parte a unui proces legal inițiat împreună cu Le Parisien și Les Echos, două cotidiane franceze, care sunt deținute de imperiul său de lux LVMH.

Acțiunea în instanță, susținută și de Le Figaro și Le Monde, susține că ziarele sunt îndreptățite să primească plata în temeiul unor reglementări care permit agențiilor de știri să primească remunerație din partea platformelor digitale pentru distribuirea conținutului lor.

Publicațiile au declarat că X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, nu a fost niciodată de acord să deschidă negocieri cu editorii de știri francezi, spre deosebire de Google și de Meta, proprietarul Facebook.

Procesul, care va fi judecat la Paris în luna mai a anului viitor, pregătește o confruntare în instanță între cei mai bogați oameni din lume.

Arnault, care conduce branduri precum Louis Vuitton, Christian Dior și Givenchy, a schimbat locul cu Musk în clasamentul celor mai bogați oameni din lume de mai multe ori în ultimii ani, deși șeful Tesla și SpaceX deține în prezent acest titlu.

Averea magnatului francez a scăzut cu 36 de miliarde de dolari (28 de miliarde de lire sterline) până acum în acest an, ajungând la 171,5 miliarde de dolari, din cauza scăderii cererii din China pentru produsele de lux.

În schimb, averea lui Musk a crescut semnificativ, în special după alegerea lui Donald Trump ca al 47-lea președinte al Statelor Unite. Milionarul a fost un susținător de seamă al candidatului republican și se speculează că va ocupa un rol important în echipa sa. Averea lui Musk a crescut cu 105,5 miliarde de dolari în acest an, ajungând la 334,5 miliarde de dolari.

Acțiunea în justiție a publicațiilor lui Arnault urmează unei hotărâri favorabile pronunțate de un judecător din Paris în luna mai.

Instanța judiciară din Paris a decis că X avea la dispoziție două luni pentru a furniza date comerciale grupului de editori francezi, care mai include Télérama, Courrier International, Le Huffington Post, Malesherbes Publications și Le Nouvel Obs.

 

Ziarele au declarat că X „nu s-a conformat” acestei decizii până în prezent, „demonstrând astfel dorința sa invariabilă de a se sustrage obligațiilor sale legale.”

„Veniturile din aceste drepturi, cu investițiile pe care le-ar permite beneficiarilor săi să le facă, reprezintă un impuls pentru pluralitate, independență și calitate mass-media, care sunt esențiale pentru libertatea de exprimare și dreptul la informare în societatea noastră democratică,” susține grupul.

O directivă europeană din 2019 permite ziarelor, revistelor sau agențiilor de presă să fie remunerate atunci când conținutul lor este reutilizat de giganții digitali.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Cel mai înstărit om din Europa îl dă în judecată pe cel mai bogat om din lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *