Apele tropicale care curg printre insulele arhipelagului Filipine contribuie cu peste patru milioane de tone de fructe de mare la piețele globale, plasând țara pe locul 11 în clasamentul mondial al producătorilor de fructe de mare.

Oamenii de știință au descoperit aici două specii de alge marine microscopice, producătoare de toxine, în mostre de moluște cultivate în regiune, stârnind îngrijorări pentru comunitățile de coastă care depind de această industrie.

„Este important să fim conștienți de potențialul toxic al acestor diatomee și să le monitorizăm corespunzător, dar astfel de eforturi trebuie să înceapă prin stabilirea prezenței lor în apele noastre”, scriu autorii celui mai recent studiu.

Diatomeele sunt alge unicelulare care își creează „cochilii” cristaline din dioxid de siliciu hidratat. Aceste alge minuscule sunt o componentă majoră a fitoplanctonului, care produce până la jumătate din oxigenul Pământului, fiind o parte fundamentală a lanțului trofic marin.

Dintre milioanele de specii de diatomee cunoscute, doar 28 din genul Pseudo-nitzschia sunt recunoscute ca producătoare ale unei neurotoxine nocive numite acid domoic – o substanță pe care nu ți-ai dori să o găsești în fructele de mare, scrie sciencelert.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *