Potrivit presei spaniole, regele şi regina urmează să viziteze trei dintre satele cele mai afectate de ploile torenţiale care au provocat moartea a cel puţin 227 de persoane: Chiva şi Utiel, în regiunea Valencia, şi Letur, în Castilla-La Mancha.

„De la început, am vrut să ne arătăm dorinţa de a fi prezenţi în toate locurile afectate”, fiind în acelaşi timp „conştienţi că fiecare dintre noi trebuie să fie la locul său”, a declarat Felipe al VI-lea săptămâna trecută, în marja unei vizite la militarii desfăşuraţi în zonele afectate.

La 3 noiembrie, la cinci zile după catastrofă, Felipe al VI-lea şi Letizia au vizitat deja Paiporta, satul considerat epicentrul tragediei, însoţiţi de premierul socialist Pedro Sánchez şi de şeful executivului regional Carlos Mazón (Partidul Popular, dreapta). Dar situaţia la faţa locului a scăpat rapid de sub control, manifestanţii huiduind alaiul oficial, care a fost întâmpinat cu strigăte de „criminali”, în timp ce nemulţumiţii au aruncat cu pietre şi noroi, într-o secvenţă haotică ale cărei imagini au fost difuzate în întreaga lume.

Tensiunea i-a forţat pe Sánchez şi apoi pe Mazón, principalele ţinte ale acestei explozii de furie, să plece. Doar cuplul regal a rămas, cu hainele şi chipurile murdare de noroi, pentru a schimba câteva cuvinte cu localnicii, protejaţi de gărzile lor de corp. A doua parte a vizitei, programată la Chiva, un oraş de 17.000 de locuitori situat la aproximativ 40 de kilometri de Valencia, a trebuit să fie anulată. Casa regală a promis însă că Felipe al VI-lea şi Letizia se vor întoarce rapid.

„Ar fi trebuit să vină mai devreme”, a declarat marţi pentru o agenție internațională de presă Javier Domínguez, un locuitor în vârstă de 56 de ani din Chiva, care nu uită însă că suveranii „nu pot face mare lucru” pentru victime.

Prin această nouă deplasare, suveranii speră „în primul rând să îşi ţină promisiunea”, subliniază Vicente Garrido, profesor de drept constituţional la Universitatea din Valencia. El crede, de asemenea, că atmosfera este acum mai favorabil unei astfel de vizite. „Astăzi, cred că lucrurile s-au calmat, în ciuda durerii enorme” care este încă prezentă, spune universitarul, care crede că o nouă izbucnire a violenţei este puţin probabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *