Potrivit Bloomberg, Pîrlog ar fi exploatat o lacună creată chiar de el în 2017 în structura Interpol, iar în toamna anului 2022, împreună cu complicii săi, a început să pună în aplicare un plan pentru acordarea de azil infractorilor în Moldova, scrie Rador.
Lacuna creată de Pîrlog constă în faptul că Interpol era obligat să suspende Notificările Roșii solicitările de arestare trimise direct de state pentru persoanele care obțineau statutul de refugiat.
Pîrlog și ceilalți suspecți, conform Bloomberg, au condus schema internațională de corupție, primind zeci de milioane de dolari pentru eliminarea Notificărilor Roșii pentru 26 de persoane căutate pentru infracțiuni precum fraude financiare și trafic de droguri. Clienții lor nu erau infractori mărunți. Printre aceștia se numărau un bancher rus și fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului. Cel puțin jumătate dintre ei erau cetățeni chinezi. Schema privind acordarea de azil a funcționat aproximativ șase luni – din mijlocul anului 2022 până la începutul anului 2023, când Interpol a început să-i acorde atenție și a deschis o investigație oficială. Nici Pîrlog, nici avocatul său nu au răspuns la e-mailurile și apelurile jurnaliștilor Bloomberg.
În noiembrie, presa moldovenească a relatat că locuința sa și alte bunuri din țară au fost puse sub sechestru.
Avocatul lui Vitalie Pîrlog a declarat pentru Jurnal TV că o va ataca în judecată pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.