UPDATE 8:00 –  Un incendiu de proporții a cuprins un depozit de petrol miercuri în orașul Engels din regiunea Saratov, au raportat diverse canale media rusești Telegram, citate de The Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că resturi de drone ucrainene au lovit o „instalație industrială” nespecificată în jurul orei locale 5:30, în cadrul unui atac „masiv” al dronelor asupra orașului. Canalul rusesc Telegram ASTRA a scris, că potrivit locuitorilor, un depozit de petrol din oraș a luat foc.

⚡️ A massive fire at an oil depot in Engels (Saratov region) after a drone attackDozens explosions have heard by locals overnightThe governor of the Saratov region confirmed that Saratov and Engels were subjected to a massive UAV attack tonight. According to him, “the debris of… pic.twitter.com/ao4EpH5tdx

— NEXTA (@nexta_tv) January 8, 2025

Până la ora transmiterii acestei știri nu era clar care este amploarea pagubelor provocate. Busargin a declarat că nu au existat răniți ca urmare a atacului. Ministerul rus al Apărării a susținut că 11 drone de atac ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Saratov.

UPDATE

Exprimându-se într-o conferinţă de presă la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, Trump l-a criticat pe preşedintele democrat în exerciţiu Joe Biden că ar fi schimbat poziţia SUA cu privire la apartenenţa Ucrainei la NATO.

„O mare parte a problemei este că Rusia – timp de mulţi, mulţi ani, cu mult înainte de Putin – a spus: „Nu puteţi să implicaţi niciodată NATO în Ucraina”. Acum, ei au spus asta. Ca şi cum ar fi gravat în piatră”, a spus el.

„Şi la un moment dat, Biden a spus: „Nu. Ar trebui să poată adera la NATO”. Ei bine, atunci Rusia ar avea pe cineva chiar la uşa ei şi aş putea înţelege sentimentele lor în această privinţă”, a adăugat Donald Trump.

Membrii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi-au exprimat oficial sprijinul pentru eventuala aderare a Ucrainei încă la summitul de la Bucureşti din 2008, iar administraţia Biden continuă să sprijine eventuala aderare a Ucrainei la NATO, chiar dacă Ucraina nu a primit niciodată o invitaţie în acest sens, notează Reuters.

Consilierii şi aliaţii lui Trump se opun în general aderării Ucrainei la NATO, cel puţin în viitorul apropiat, considerând-o drept o provocare inutilă la adresa Moscovei.

Cu toate acestea, liderii ucraineni insistă să obţină o invitaţie din partea NATO, afirmând că ea ar fi esenţială pentru descurajarea unei noi agresiuni ruseşti.

Trump a declarat în timpul campaniei electorale înainte de alegerile din 5 noiembrie că ar putea rezolva războiul din Ucraina în „24 de ore”, chiar înainte de preluarea mandatului. Deşi încă mai spune că îl va rezolva rapid, a renunţat în mare măsură la această poziţie, urmând să-şi preia funcţia în mai puţin de două săptămâni.

Întrebat dacă ar putea rezolva războiul în jumătate de an, după ce anterior afirmase că-i va putea pune capăt în „24 de ore”, Trump a spus: „Sper să am şase luni. Nu, cred, sper cu mult înainte de şase luni”.

„Uitaţi, Rusia pierde o mulţime de tineri, la fel şi Ucraina, iar acest război nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”, a afirmat el.

Donald Trump şi-a exprimat regretul că nu se poate întâlni cu Putin decât după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie. El a spus, fără a intra în detalii, că înainte de această dată o astfel de întâlnire ar fi nepotrivită.

„Ştiu că Putin ar dori să ne întâlnim”, a spus Trump. „Nu cred că este potrivit să ne întâlnim până după data de 20, şi urăsc asta, pentru că, ştiţi, în fiecare zi sunt ucişi oameni … mulţi, mulţi tineri sunt ucişi”, a mai spus Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *