Inițiativa Apulia pentru sistemele alimentare

Inițiativa, denumită Apulia Food Systems Initiative (AFSI), poartă numele regiunii sudice a Italiei unde se desfășoară summitul G7, relatează Reuters, citat de Rador Radio România. 

Scopul principal al AFSI este de a depăși barierele structurale care împiedică securitatea alimentară și nutriția la nivel global. Aceasta se va concentra în special pe țările cu venituri mici, având ca prioritate sprijinirea proiectelor din Africa, un obiectiv major sub președinția rotativă a G7 deținută în acest an de Italia.

Premierul italian Giorgia Meloni a subliniat de mai multe ori importanța sprijinului pentru Africa, lansând un plan ambițios pentru a ajuta acest continent. Meloni a evidențiat că sprijinul acordat Africii este crucial pentru a aborda cauza principală a migrației ilegale către Europa.

Colaborare pentru securitatea alimentară

Puterile occidentale s-au angajat să colaboreze pentru îmbunătățirea securității alimentare, inclusiv prin reducerea costurilor de împrumut pentru națiunile mai sărace. Printre mecanismele propuse se numără schimburile de datorii-pentru-natură, prin care datoria unei țări în curs de dezvoltare este redusă în schimbul protejării ecosistemelor esențiale.

Deși AFSI are intenții nobile, inițiativa a fost criticată de grupurile agricole africane pentru lipsa de consultare. Ibrahima Coulibaly, președintele Rețelei Țăranilor și Producătorilor Agricoli din Africa de Vest, a subliniat că organizațiile micilor fermieri nu au fost implicate în dezvoltarea inițiativei, deși aceștia sunt esențiali pentru succesul acesteia. Coulibaly a atras atenția asupra necesității unui plan clar pentru a se asigura că fondurile strânse ajung la micii fermieri și sprijină tranziția către practici agricole mai sustenabile și prietenoase cu natura.

Ce urmează

Detaliile inițiativei AFSI urmează să fie stabilite de miniștrii dezvoltării din statele membre ale G7 în lunile următoare. Este esențial ca aceste detalii să fie bine gândite și să includă toate părțile implicate, în special micii fermieri, pentru a garanta succesul și impactul pozitiv al inițiativei asupra securității alimentare globale.

Într-o perioadă marcată de incertitudini și provocări, liderii G7 și-au reafirmat angajamentul de a aborda problema malnutriției globale și de a sprijini țările în curs de dezvoltare. Rămâne de văzut cum va evolua această inițiativă și dacă va reuși să îndeplinească obiectivele ambițioase propuse, aducând schimbări reale și durabile în combaterea crizei alimentare mondiale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *