”Ţara noastră este pilon regional de securitate şi stabilitate economică pentru Europa şi pentru Parteneriatul Strategic cu SUA. Vom continua să punem în aplicare reformele asumate prin PNRR şi prin obiectivul nostru de aderare la OCDE. Avem încredere că rezultatele acestor reforme vor însemna o mai bună colectare a fondurilor la bugetul de stat, servicii medicale şi de educaţie de mai bună calitate, energie mai accesibilă pentru oameni şi infrastructură de transport modernă. Considerăm Banca Mondială partener al obiectivelor noastre şi ne bazăm în continuare pe finanţarea şi expertiza oferite de acest Grup”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În acest context, premierul a adăugat că restructurarea aparatului bugetar şi reorganizarea administrativ-teritorială fac parte din pachetul de priorităţi guvernamentale pentru perioada următoare.
De asemenea, au fost analizate proiectele din domeniile sănătăţii şi managementului situaţiilor de urgenţă, dezvoltate în parteneriat. Potrivit Executivului, este vorba despre construirea a trei centre de mari arşi – la Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş -, finalizarea a 12 centre de radioterapie pentru pacienţii oncologici, dezvoltarea şi modernizarea serviciilor de terapie intensivă şi primiri urgenţă, precum şi a infrastructurii necesare intervenţiilor în cazul situaţiilor de urgenţă.
În ceea ce priveşte susţinerea proiectelor de dezvoltare, şeful Executivului a menţionat că în bugetul pentru acest an Guvernul a alocat un volum record pentru investiţii, respectiv peste 150 de miliarde de lei.
”Susţinem în continuare dezvoltarea infrastructurii, sectoarele agricol, industrial şi construcţii. Mergem mai departe cu proiectele de îmbunătăţire a serviciilor medicale, din domeniul energiei. Pe lângă fondurile europene, cele alocate de la bugetul de stat, consider că o soluţie viabilă este parteneriatul public-privat”, a punctat premierul Marcel Ciolacu.
Reprezentanţii Grupului Banca Mondială au salutat planul de reforme al Guvernului şi atenţia acordată investiţiilor, menţionând că România este partener puternic şi rezilient, mai arată Executivul. ”Am încredere că împreună vom continua să implementăm proiectele aflate în derulare şi vom extinde portofoliul cu noi investiţii în energie, tranziţie verde, infrastructură şi alte domenii cu potenţial de creştere”, a afirmat Eugene Rhuggenaath, director executiv al Grupului Banca Mondială.
De asemenea, reprezentanţii Băncii Mondiale au apreciat sprijinul oferit de România Republicii Moldova şi Ucrainei, precum şi contribuţia la asigurarea stabilităţii în regiune. Delegaţia guvernamentală şi cea a Grupului Banca Mondială au agreat un mecanism de lucru cu întâlniri mai frecvente în perioada următoare. Din delegaţia guvernamentală, alături de premierul Marcel Ciolacu, au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ştefan Radu Oprea, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.