În cerere a fost invocat, totodată, și dreptul acestuia la apărare, subliniindu-se că unul dintre avocații lui Buzatu este din Iași.
„În temeiul art 215 alin 9 Cod procedură penală, admite cererea inculpatului Buzatu Dumitru, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar dispusă prin Încheierea nr. 68/MPCP din data de 20.06.2024 pronunțată în dosarul nr. 2562/89/2023/a1.2 al Tribunalului Vaslui. În baza art.215 alin 9 raportat la alin 8 Cod procedură penală, dispune înlocuirea obligației stabilite în sarcina inculpatului conform dispozițiilor art 215 alin 2 lit a Cod procedură penală, în sensul că, în loc de „obligația de a nu depăși limita teritorială a județului Vaslui, decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței”, stabilește în sarcina inculpatului „obligația de a nu depăși limita teritorială a județului Vaslui și a județului Iași, decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței””, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.
Instanța a menținut celelalte obligații ale inculpatului, dispuse pe data de 20 iunie 2024, când Buzatu a fost plasat sub control judiciar, după ce anterior fusese închis la Penitenciarul Vaslui și apoi timp de mai multe luni s-a aflat în arest la domiciliu.
În septembrie 2023, Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obțină un contract. Banii au fost găsiți de anchetatori în portbagajul mașinii acestuia, după ce fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.