„Este în interesul Regatului Unit și al SUA să sprijine Ucraina cu garanții de securitate”, a scris șeful guvernului într-un articol de opinie publicat de săptămânalul britanic The Sun care l-a publicat online sâmbătă seară.
„Președintele Trump are, de asemenea, dreptate să ia taurul de coarne și să vadă dacă este pe masă un acord de pace bun”, a continuat Starmer, adăugând că „de fiecare dată” când a vorbit cu Trump „a fost impresionat de angajamentul său pentru pace”.
Prim-ministrul britanic a cerut, totuși, ca Kievul să ia parte la negocieri și „garanții puternice de securitate” din partea Statelor Unite.
Această luare de poziție vine înaintea celei de-a treia aniversări a atacului rusesc, luni, și a vizitei lui Starmer la Washington, unde se va întâlni joi cu președintele american, Donald Trump.
De asemenea, intervine după o săptămână în care relațiile ucraineano-americane s-au deteriorat brusc, Donald Trump adoptând elemente din retorica Moscovei și încercând să îl îndepărteze pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, de la discuțiile asupra viitorului Ucrainei.
Pe de altă parte, președintele Trump face presiuni asupra Kievului pentru a „recupera banii” din ajutorul pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe fondul discuțiilor privind un acord legat de resursele minerale ale Ucrainei.
În cursul zilei de sâmbătă, Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat asupra „necesității de a garanta o pace justă și durabilă” în Ucraina, potrivit unui comunicat al Downing Street.
Cei doi lideri, care au vorbit la telefon sâmbătă dimineață, au mai „convenit că Europa trebuie să-și sporească eforturile pentru binele securității colective europene”.
Liderul laburist s-a angajat să „continue aceste discuții importante în zilele și săptămânile următoare, inclusiv la Washington”, a precizat comunicatul.
Europenii se tem că Donald Trump va pune capăt războiului, declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022, în condiții favorabile Moscovei, fără a oferi garanții de securitate Kievului.
Președintele francez, Emmanuel Macron, este așteptat luni la Washington.
Sâmbătă, în cursul unei discuții telefonice cu Zelenski, Keir Starmer a reiterat „sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru Ucraina”, potrivit Downing Street.
„Ei au fost de acord că acesta a fost un moment important pentru viitorul Ucrainei și pentru securitatea europeană în ansamblu”, a adăugat comunicatul.
Starmer „a repetat că Ucraina trebuie să fie în centrul oricăror negocieri vizând să pună capăt războiului” din Ucraina.
Londra, care scoate regulat în evidență „relația specială” istorică dintre Regatul Unit și Statele Unite, intenționează să joace un rol de facilitator între americani și europeni cu privire la Ucraina.