”În ciuda faptului că unii comentatori consideră în prezent că Berkshire are o poziție extraordinară de numerar, majoritatea covârșitoare a banilor voștri rămâne investită în acțiuni. Această preferință nu se va schimba”, a scris Buffett în scrisoarea anuală din 2024, publicată sâmbătă. 

Rezervele uriașe de numerar ale Berkshire au ridicat semne de întrebare în rândul acționarilor și observatorilor, mai ales în contextul în care ratele dobânzilor sunt așteptate să scadă de la maximele lor din ultimii ani.

În ultimii ani, scrie news.ro, Buffett și-a exprimat frustrarea față de o piață scumpă și de puținele oportunități de cumpărare. Unii investitori și analiști și-au pierdut răbdarea din cauza lipsei de acțiune și au căutat o explicație. 

În ciuda vânzării repetate de acțiuni, Buffett a afirmat că Berkshire va continua să prefere investițiile în acțiuni în locul numerarului.

”Acționarii Berkshire pot fi siguri că vom investi întotdeauna o majoritate substanțială a banilor lor în acțiuni – în principal acțiuni americane, deși multe dintre acestea vor avea operațiuni internaționale semnificative. Berkshire nu va prefera niciodată deținerea de active echivalente numerarului în detrimentul deținerii unor afaceri bune, fie că sunt controlate integral sau parțial”, a scris Buffett. 

Totuși, investitorii vor trebui să aștepte puțin mai mult pentru o explicație clară, întrucât Berkshire a vândut net acțiuni pentru al nouălea trimestru consecutiv, în perioada finală a anului trecut, conform raportului anual publicat tot sâmbătă. 

În total, Berkshire a vândut acțiuni în valoare de peste 134 miliarde de dolari în 2024. Principalul motiv pentru această vânzare masivă este reducerea pozițiilor în cele mai mari două dețineri de acțiuni ale sale, Apple și Bank of America.

În același timp, Buffett nu pare să considere atractivă nici propria sa companie. Berkshire și-a menținut stoparea răscumpărării de acțiuni, neefectuând nicio răscumpărare în al patrulea trimestru sau în primul trimestru până la 10 februarie. Acest lucru este surprinzător, având în vedere creșterea masivă a câștigurilor operaționale raportate de conglomerat sâmbătă. Buffett adoptă o atitudine precaută într-un context de piață puternic, cu S&P 500 în creștere cu peste 20% timp de doi ani consecutivi și continuând pe verde în acest an. Totuși, în ultima săptămână au apărut semne de slăbiciune, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea economiei, volatilitatea cauzată de schimbările rapide de politică ale noului președinte Donald Trump și evaluările generale ale acțiunilor. 

În scrisoarea sa, Buffett a lăsat un mic indiciu cu privire la faptul că evaluările acțiunilor sunt o preocupare. ”Suntem imparțiali în alegerea vehiculelor de investiții în acțiuni, investind în oricare dintre acestea în funcție de locul în care putem valorifica cel mai bine economiile voastre (și ale familiei mele). Adesea, nimic nu pare convingător; foarte rar ne găsim cufundați în oportunități”, a scris Buffett. 

În scrisoarea din acest an, Buffett și-a exprimat sprijinul pentru succesorul desemnat Greg Abel, evidențiind abilitatea sa de a identifica oportunități de investiții, comparându-l chiar cu regretatul Charlie Munger.

Analiștii speculează că mișcările conservatoare ale lui Buffett din ultimul an nu reprezintă o predicție de piață, ci o pregătire a companiei pentru Greg Abel, prin reducerea pozițiilor supradimensionate și acumularea de numerar pentru a fi utilizat ulterior. Totuși, Buffett a semnalat că va investi în continuare într-un domeniu specific: cele cinci case de comerț japoneze pe care a început să le cumpere acum aproape șase ani.

”În timp, veți observa probabil o creștere moderată a deținerilor Berkshire în toate cele cinci companii”, a scris el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *