Înafară de restricțiile impuse în sectorul aviației, noul pachet de sancțiuni prevede și interzicerea importurilor de aluminiu primar provenit din Rusia, precum și limitări privind comercializarea consolelor de jocuri video. De asemenea, pe lista entităților sancționate au fost incluse o platformă de schimb valutar pentru criptomonede, alături de zeci de nave aparținând așa-numitei „flote-fantomă”, folosite pentru a ocoli sancțiunile occidentale.

Comisia Europeană a explicat că noul pachet de sancțiuni „lărgește interdicția de zbor pentru a permite includerea pe lista neagră a operatorilor aerieni din țări terțe care efectuează zboruri interne în Rusia sau furnizează echipamente aviatice companiilor aeriene rusești pentru astfel de zboruri”. Conform Comisiei, „dacă sunt incluși pe listă, acești operatori aerieni nu vor mai avea permisiunea de a zbura către UE”.

Donald Trump mai șochează o dată și anunță că negociază acorduri economice ‘majore’ cu Vladimir Putin

Noua măsură este adoptată în contextul în care autoritățile ruse examinează posibilitatea de a permite companiilor aeriene internaționale să efectueze zboruri interne între aeroporturile din Rusia, ca o soluție pentru criza de aeronave generată de sancțiunile occidentale. Ministerul rus al Transporturilor a refuzat să ofere comentarii cu privire la noile măsuri impuse de Uniunea Europeană.

Industria aviatică din Rusia resimte profund impactul sancțiunilor occidentale. Cele mai multe companii aeriene rusești utilizează aeronave de fabricație occidentală, livrate înainte de începutul conflictului din Ucraina, iar accesul la piese de schimb este extrem de restricționat din cauza măsurilor impuse de statele occidentale. În plus, planurile de producție a unor aeronave rusești au fost constant amânate.

Ministrul rus al Transporturilor, Roman Starovoit, a declarat încă din luna octombrie a anului trecut că Moscova a purtat discuții cu diverse țări din Asia Centrală, inclusiv Kazahstan, pentru a permite operatorilor aerieni din aceste state să efectueze zboruri interne în Rusia.

În contextul unei cereri crescânde pentru transportul aerian, companiile aeriene rusești se confruntă cu dificultăți semnificative în menținerea flotei operaționale. Noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană au scopul de a reduce drastic opțiunile Rusiei de a compensa pierderile cauzate de absența aeronavelor și a pieselor de schimb necesare.

Întâlnire crucială Donald Trump-Emmanuel Macron. Declarațiile la cald ale celor doi lideri, în timp ce Europa fierbe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *