UPDATE: Toni Greblă a vorbit marți, la Realitatea PLUS, despre revocarea sa de la conducerea Autorității Electorale Permanente și a subliniat că nu a fost înștiințat despre această decizie.
”Eu aș vrea să vă spun că nu am primit nicio informație despre faptul că s-ar intenționa revocarea președintelui AEP. În ceea ce mă privește, consider că nici nu ar fi posibil, deoarece suntem în perioada electorală și astfel de modificări nu fac decât să șubrezească contribuția AEP la desfășurarea alegerilor”, a declarat Toni Grebă, la Realitatea PLUS.
Întrebat dacă a deranjat pe cineva în ultima perioadă, Toni Greblă a răspuns: ”Autoritatea Eletorală Permanentă are multiple atribuții, inclusiv activitatea de verificare a cheltuielilor făcute de competitorii politici în campaniile electorale Nu comentez mai mult”.
”Nu comentez acest zvon, după ce el va fi confirmat o să am și eu o explicație, pentru că din punctul meu de vedere, al AEP, din punct de vedere al instituțiilor statului care au contribuit la realizarea alegerilor, din punct de vedere tehnic, AEP și-a îndeplinit toate atribuțiile care le-a avut în desfășurarea unui scrutin, fără greșeală”, a mai spus șeful AEP.
Toni Greblă a explicat că procedura de revocare a președintelui Autorității Electorale Permanente este una destul de complexă, iar pentru demararea ei este nevoie de motive temeinice.
”Procedura de revocare a președintelui AEP se desfășoară în plenul reunit al celor două Camere, după ascultarea poziției președintelui și evident, trebuie să existe motive temeinice, justificate, pentru a solicita revocarea unui mandat în perioada electorală”, a mai spus președintele AEP.
Știre inițială:
Coaliţia de guvernare a decis, în şedința de astăzi, să susţină revocarea din funcţie a preşedintelui AEP, Toni Greblă. În urma deciziei politice, în Parlament, în Birourile reunite, va fi demarată procedura pentru schimbarea acestuia din funcţie.
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirma, recent, că cel mai mult l-a deranjat la anularea alegerilor precedentul creat şi renumărarea voturilor, el precizând că Toni Greblă nu ar mai trebui să mai rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar că decizia este a Parlamentului.
Întrebat dacă crede că Toni Greblă ar trebui să mai conducă Autoritatea Electorală Permanentă, Ciolacu a spus: ”Nu, din mai multe motive, dar nu eu hotărâsc. Acest lucru îl decide Parlamentul, dar din alte motive, care ţin de funcţionare, de coordonare din Guvern şi AEP”.
USR a cerut, luni, ca şeful Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să vină în Parlament pentru a prezenta raportul asupra organizării şi desfăşurării ultimelor alegeri prezidenţiale, aşa cum prevede legea în vigoare, arătând că au trecut 3 luni de la alegerile din 24 noiembrie 2024 şi nici acum nu ştim motivele exacte pentru care au fost anulate alegerile şi, mai ales, măsurile luate pentru ca scrutinele din luna mai să fie corecte şi sigure.