Cutremurele nu omoară oamenii, ci clădirile care cad în timpul seismelor. Statisticile și imaginile post-cutremur sunt suficiente pentru a demonstra că majoritatea deceselor sunt cauzate de prăbușirea clădirilor sau a unor părți din acestea. Ce soluție mai bună ar putea exista pentru a evita tragediile decât să ridici o casă în aer atunci când un cutremur se produce?

Aceasta este ideea din spatele casei care levitează, dezvoltată de compania japoneză Air Danshin, fondată de inventatorul Shoichi Sakamoto, scrie The Guardian. În momentele de stabilitate, casa se află pe un airbag dezumflat. Când senzorii detectează cele mai mici mișcări seismice, un compresor se activează în mai puțin de o secundă. Compresorul pompează aer în airbag, umflându-l în câteva secunde, și, în cele din urmă, ridică întreaga structură cu aproximativ trei centimetri deasupra fundației sale de beton, care ar trebui să fie rezistentă la cutremure. În acest moment, casa „plutește”, iar locuitorii pot continua să-și desfășoare activitățile în mod normal pe durata seismului. După ce cutremurul s-a încheiat, airbagul se dezumflă, iar casa se așează lin la loc.

Compania a construit deja o astfel de casă și a echipat-o cu câțiva locuitori, mobilă și câteva pahare cu vin. Când au avut loc simulările de cutremur, în fața unui public atent, cei din interior aproape că nu au simțit nimic, iar niciun strop de vin nu s-a vărsat. Sistemul va fi adăugat la casele noi, dar poate fi integrat și în structurile existente.

„Cred că ar putea face față unui cutremur mai mic,” spune Deke Smith, Director Executiv al Building Seismic Safety Council și al buildingSMART alliance, parte a National Institute of Building Sciences din Washington, DC.

Eroism în mijlocul dezastrului: asistentele care au salvat bebelușii în timpul cutremurului devastator din China

Cu toate acestea, chiar dacă sistemul Air Danshin este util doar în cazul cutremurelor laterale rare, care nu deplasează pământul mai sus de trei centimetri, și ar putea salva cele mai mari zguduituri pentru final, 88 de case japoneze vor fi echipate cu acest airbag și asamblul său. Acest lucru reprezintă 88 de experimente care vor oferi date utile după următorul cutremur. La aproximativ trei milioane de yeni (peste 37,000 de dolari), este, de asemenea, o sumă considerabilă.

„Construirea unor astfel de case este un pas bun,” afirmă Smith. „Așa ne îmbunătățim continuu. Ar putea fi o idee care să inspire gândirea altora în direcții diferite. Poate deveni o componentă viabilă a unei soluții mai mari într-o zi.”

Inovația japoneză în domeniul construcțiilor se dovedește a fi o încercare promițătoare de a proteja viețile oamenilor în fața unei amenințări naturale atât de devastatoare precum cutremurele. Cu fiecare progres, se apropie ziua în care casele noastre nu doar că ne oferă adăpost, ci ne și protejează activ de forțele naturii.

Cutremur, miercuri dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică intensă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *