Lumea catolică este în doliu după Papa Francisc, care a murit în Lunea Paştelui, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral şi a unei insuficienţe cardiace. Papa era în convalescenţă după o spitalizare de 38 de zile ca urmare a unei duble pneumonii, dar a avut în Duminica Paştelui o apariţie publică în Piaţa Sfântul Petru, unde s-a deplasat cu papamobilul şi a salutat pentru ultima oară mulţimea de credincioşi.
Ca şi în cazul papei Ioan Paul al II-lea, în 2005, zeci de şefi de stat şi capete încoronate se preconizează că vor participa la ceremonia solemnă.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni seară că va participa la funerarii împreună cu soţia sa, Melania. Deja slăbit de o pneumonie severă, primul papă sud-american şi iezuit din istorie a încetat din viaţă luni dimineaţă în urma unui accident vascular cerebral, la finalul unui pontificat de 12 ani marcat de o mare popularitate, dar şi de o opoziţie acerbă în sânul Bisericii.
Rămăşiţele sale urmează să fie transferate începând de miercuri de la reşedinţa Santa Marta la bazilica Sfântul Petru, unde vor fi expuse credincioşilor, fără catafalc, în conformitate cu dorinţa papei argentinian, care a dorit să introducă mai multă simplitate şi sobrietate.
În testamentul său, Jorge Bergoglio a precizat că doreşte să fie înhumat în bazilica Santa Maria Maggiore, într-un mormânt „fără decoraţiuni”, cu o singură inscripţie, numele său în latină: „Franciscus”. Luni seara, mii de credincioşi, dintre care unii veniţi cu flori sau lumânări, s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru, la apusul soarelui, pentru a se ruga. Papa Francisc „a încercat să-i facă pe oameni să înţeleagă că orientarea sexuală şi rasa nu contează în ochii lui Dumnezeu. Cred că este cel mai apropiat lucru de ceea ce a vrut să spună Iisus”, a declarat pentru AFP Mateo Rey, un student mexican în vârstă de 22 de ani aflat la Roma.