„Vom căuta în toate locurile posibile,” a declarat Indra Dev Yadav, șeful districtului central Chitwan, unde s-a produs accidentul. „Ne vom folosi toate capacitățile pentru căutare și salvare, în ciuda nivelului apei, a curentului și a noroiului,” a adăugat el. Operațiunile au fost întrerupte vineri seara, fără a găsi urme ale vehiculelor sau ale persoanelor dispărute.
Detalii ale incidentului
Alunecarea de teren a împins cele două autobuze de pe șosea, făcându-le să cadă de la cel puțin 30 de metri în râul Trishuli. Khiminanda Bhusal, un oficial local, a precizat că autobuzele transportau 24 și respectiv 42 de pasageri. Trei persoane au reușit să scape sărind pe fereastră, iar supraviețuitorii sunt acum în afara oricărui pericol, unul dintre ei fiind deja externat din spital.
Accidentul s-a produs vineri dimineața, în jurul orei locale 3:30, pe drumul care leagă orașele Narayanghat și Mugling, la aproximativ 100 km vest de capitala Kathmandu.
Autoritățile au intervenit de urgență
Aproximativ 500 de salvatori au reluat sâmbătă căutările, dar până acum au fost găsite doar o perdea de la una dintre ferestrele unui autobuz și o pereche de pantaloni. „Șansele de a găsi supraviețuitori sunt reduse, deoarece au trecut peste 30 de ore de când autobuzele au fost aruncate în râu. Nivelul apei a scăzut în această dimineață, dar este încă foarte tulbure,” a declarat Bhusal pentru Reuters.
De la mijlocul lunii iunie, ploile torențiale musonice au provocat alunecări de teren și inundații, ucigând cel puțin 91 de persoane în Nepal. În urma tragediei de vineri, guvernul a anunțat că intenționează să interzică circulația autobuzelor pe timp de noapte în zonele cu prognoze meteorologice nefavorabile.
Accidentele mortale sunt frecvente în Nepal, în mare parte din cauza stării precare a drumurilor și a vehiculelor prost întreținute. Conform datelor guvernamentale, aproape 2.400 de persoane au murit pe drumurile din Nepal într-un an, până în aprilie.
Drumurile devin și mai periculoase în timpul sezonului musonic, când ploile abundente provoacă alunecări de teren și inundații. Oamenii de știință susțin că schimbările climatice fac musonul, care afectează Asia de Sud din iunie până în septembrie, să fie și mai intens și imprevizibil.
Seven Indians died and 50 are missing after landslides swept two buses into the Trishuli River in Chitwan district, #Nepal.Local reports indicate three passengers escaped by jumping out. pic.twitter.com/3EZ4kV4XFY
— Sneha Mordani (@snehamordani) July 12, 2024