UPDATE 4:20 – Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat de nădejde al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că tensiunile s-au diminuat la graniţa ţării sale cu Ucraina, aşa că trupele suplimentare desfăşurate acolo pot fi trimise înapoi la bazele lor, relatează Reuters, preluat de News.ro.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat la sfârşitul lunii trecute că îşi consolidează prezenţa la graniţă după un incident de securitate şi ca răspuns la consolidarea trupelor ucrainene. Minskul a anunţat că o divizie de sisteme de rachete cu lansare multiplă a fost desfăşurată pentru a testa pregătirea lor de luptă.
Sâmbătă, Lukaşenko a făcut un tur al unei regiuni de frontieră şi a declarat, citat de agenţia oficială de presă BelTA, că serviciile de informaţii din Belarus au stabilit că Ucraina şi-a retras trupele din zonele sensibile. „Aceasta înseamnă că acele trupe (ucrainene) care fuseseră aduse ca întăriri au plecat acum”, a spus Lukaşenko. „Acum nu mai există dificultăţi cu ucrainenii şi sper că nu vor mai exista”, a adăugat el.
UPDATE 2:10 – Şeful informaţiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a afirmat sâmbătă că au existat mai multe tentative de asasinare a preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite DPA, potrivit Agerpres.
„Dar aşa cum vedeţi, ele nu au fost reuşite”, a declarat Budanov pentru website-ul de ştiri ucrainean New Voice.
Generalul Budanov nu a precizat dacă el personal sau serviciile de informaţii ucrainene au fost implicate în planurile respective.
El a adăugat că Putin nu mai este un personaj acceptat de întreaga elită rusă, dar că, întrucât se află la putere de peste 20 de ani, ruşilor le este teamă că îl pierd.
Kirilo Budanov a mai spus că, atunci când Vladimir Putin va muri, îşi imaginează că răspunsul va fi similar celui de la moartea dictatorului sovietic Stalin în 1953. Pentru oamenii din Uniunea Sovietică de la acea vreme, ”întreaga lor lume s-a prăbuşit, ei nu ştiau cum vor trăi în continuare”, a explicat Budanov.