Nicușor Dan a apărut pe scena publică din România pe fondul protestelor declanșate după 2010. Actualul primar al Capitalei a candidat pentru prima oară în 2012 ca independent, când a obținut un scor de 9%.

Doi ani mai târziu, Nicușor Dan anunța că intenționează să își facă partid. Potrivit legii, formațiunea trebuia să aibă filiale în cel puțin 18 județe și cel puțin 25.000 de semnături. Îi sare însă în ajutor Curtea Constituțională, care decide, în februarie 2015, că un partid poate fi înființat de numai 3 membri. În acea perioadă, Florian Coldea era șef în SRI și avea în „cazier” scandalul „SRI – poliție politică”, în care Geoană îi acuzase pe Traian Băsescu și pe general că exercită un control „prin dosare” asupra judecătorilor Curții Constituționale.

Imediat, Nicușor Dan lansează Uniunea „Salvați Bucureștiul”, simbolic, chiar în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție. El pierde alegerile pentru Primăria Generală, în iunie 2016, dar cu un scor foarte bun în prima bătălie electorală.

Totul în contextul în care au fost pompate fonduri substanțiale în campania electorală. „Nicușor Dan cel sărac și cinstit are o campanie a partidului său cu costuri cât ale celorlalte partide la un loc”, spunea, atunci, Vasile Blaga.

În paralel, au apărut în spațiul public acuzațiile că noul partid Uniunea Salvați România era de fapt creația Serviciului Român de Informații. Mai multe voci afirmau că partidul nou creat era un vehicul politic creat „pentru a băga în Parlament acoperiții serviciilor secrete”.

În decembrie 2016, USR a intrat în Parlament, după ce a luat o parte din electoratul PNL. Partidul care ar fi fost dirijat de Statul Paralel a obținut un scor important, chiar dacă la guvernare a fost Dacian Cioloș. Imediat după ce s-au conturat alianțele politice, iar președintele Iohannis s-a văzut nevoit să numească un premier de la PSD, Florian Coldea a fost pensionat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *