Afirmațiile sale, făcute în cadrul emisiunii „Tea With Hazrat”, au stârnit un val de indignare atât în rândul comunității musulmane din Rusia, cât și în afara acesteia. Deși clipul a fost șters, înregistrările au fost distribuite pe scară largă, potrivit The Moscow Times.

Cine este Timur Kamaev

Timur Kamaev, în vârstă de 30 de ani, este un cleric de marcă în Rusia și lider al moscheei Irek din Kazan, Tatarstan. Inaugurată în 2018, moscheea a fost construită în memoria lui Irek Minnikhanov, fiul conducătorului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, care a decedat într-un accident aviatic în 2013. Moscheea este frecventată de personalități importante din Tatarstan, iar podcastul „Tea With Hazrat” este produs de agenția de știri de stat Tatar-Inform. În cadrul acestui podcast, Kamaev discută despre diverse subiecte legate de islam, de la utilizarea rețelelor sociale la superstiții funerare.

În cel mai recent episod al podcastului, Kamaev a abordat interpretarea versetului 34 din capitolul al patrulea al Coranului, care discută despre gestionarea nesupunerii soției. Imamului i-a fost atribuită explicația unei metode de „corectare” a comportamentului soției, care, conform acestuia, ar include utilizarea unui „miswak” (un băț subțire de arbore Salvadora persica) pentru a aplica o lovitură ușoară. Kamaev a specificat că lovitura ar trebui să fie aplicată doar de la cot în jos și nu din articulația umărului, menționând că scopul nu este de a provoca vânătăi, ci de a transmite un mesaj de nemulțumire.

„Ar trebui să începi cu avertisment, să-i explici soției tale unde greșește. În cazuri extraordinare, versetul sugerează bătaia. Corecția fizică ar trebui să fie ușoară și să nu lase urme”, a declarat Kamaev.

Reacții și critici în urma declarațiilor

Declarațiile lui Kamaev au generat reacții vehemente. Khava Shaidullina, psiholog și sexolog islamic, a condamnat public afirmațiile, subliniind că profetul Muhammad nu a aprobat niciodată violența împotriva femeilor. Alyona Popova, activistă pentru drepturile femeilor, a denunțat comentariile ca fiind „propagandă pentru violență” și a avertizat că vor fi interpretate ca un permis pentru abuzuri fizice.

În contrast, Aynur Birgalin, muftiul șef din Bashkortosta, a susținut că lovirea cu miswak „nu provoacă durere”. Tatar-Inform a șters videoclipul după valul de critici, declarând că afirmațiile lui Kamaev au fost „luate din context” și reiterând că violența nu este acceptabilă în nicio religie. Administrația Spirituală a Musulmanilor din Tatarstan a apărat, totuși, declarațiile lui Kamaev, invitând criticii să vizioneze întregul podcast pentru a înțelege contextul complet.

 Deși Timur Kamaev a fost susținut de unele autorități religioase, reacțiile negative din partea comunității și a apărătorilor drepturilor omului reflectă dezbaterea continuă despre aplicarea și interpretarea normelor religioase.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *