Represiunile, adesea excesive în raport cu infracțiunile, amintesc de metodele utilizate în era sovietică, relatează BBC.
În Rusia de astăzi, simpla purtare a hainelor în culorile drapelului ucrainean – galben și albastru – poate atrage atenția poliției. Legea care interzice „diseminarea intenționată de informații false” despre armata rusă a fost rapid adoptată după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a susținut că legea este o „necesitate urgentă” în contextul unui război informațional împotriva Rusiei. De atunci, peste 300 de persoane au fost acuzate sau condamnate sub această lege, conform grupului rus pentru drepturile omului OVD-Info.
Repercusiunile pentru critici
Legea, deși teoretic destinată informațiilor „false”, a fost folosită împotriva celor care au relatat crimele comise de armata rusă în Ucraina. Ilya Yashin, un fervent critic al războiului, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru un videoclip în care solicita o investigație asupra uciderii civililor din Bucha. Activistul Vladimir Kara-Murza a primit o pedeapsă de 25 de ani pentru „trădare” și „răspândirea de informații false”, în baza unui discurs în care acuza trupele ruse de crime de război.
Legea împotriva „discreditării” armatei ruse a fost folosită pentru a penaliza diverse acte de solidaritate cu Ucraina sau critici la adresa războiului. Exemple includ:
Purtarea hainelor în culorile drapelului ucraineanScrierea de sloganuri anti-război pe produse alimentareVopsirea părului în albastru și galbenAscultarea muzicii ucraineneAfișarea de postere anti-război sau chiar foi albe
Un preot din Kostroma a fost amendat pentru „discreditarea” armatei ruse după ce s-a rugat pentru pace, citând porunca „Să nu ucizi”.
„Agenții Străini” și „Organizațiile Indeziarabile”
Legea „agenților străini” permite guvernului să impună restricții severe asupra criticilor, fără a-i condamna formal pentru vreo infracțiune. Eticheta este folosită pentru a submina credibilitatea persoanelor sau organizațiilor care primesc finanțare externă sau sunt influențate de străinătate. Printre „agenții străini” se numără organizații de monitorizare electorală, grupuri pentru drepturi și jurnaliști independenți, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov.
O etichetă de „agent străin” complică viața celor vizate, dar declararea unei organizații ca „indezirabilă” implică o interdicție completă. ONG-uri, instituții mass-media și grupuri de opoziție, cum ar fi Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, au fost interzise sub această legislație. Navalnîi a murit în închisoare în februarie 2024, iar văduva sa susține că a fost ucis de Putin.
Organizarea unei demonstrații în Rusia necesită permisiunea autorităților, care nu este acordată pentru proteste împotriva guvernului. Un bărbat a fost amendat pentru purtarea de pantofi galbeni și albaștri, iar o jurnalistă din Vologda a fost vizitată de poliție după ce a postat fotografii purtând o haină galbenă pe un fundal de cer albastru.
Legislația vagă permite autorităților să reprime orice formă de opoziție, justificând represiunea în numele securității naționale. Potrivit Amnesty International, aceste măsuri au adus Rusia în pragul unui abis de represiune, toate acțiunile fiind orchestrate de regimul lui Vladimir Putin.