Raportul dedicat României are un ton pozitiv și laudă lupta anticorupție. Una dintre puținele critici de substanță privește chestiunea prescripției, care permite ca zeci de inculpați de nivel înalt să scape de pedepse.
În raport se mai arată că sectorul de achiziții publice din România se confruntă cu un risc ridicat de corupție: 35% dintre companii au raportat că au fost împiedicate să câștige licitații publice din cauza corupției din România.
Achizițiile publice rămân un sector cu un risc ridicat de corupție și, deoarece este un sector cu prioritate ridicată, se iau măsuri pentru a identifica domeniile și procedurile cele mai predispuse la corupție în domeniul achizițiilor publice, se arată în raport.
În ceea ce privește lupta anticorupție, raportul notează că punerea în aplicare a Strategiei anticorupție 2021-2025 „rămâne pe drumul cel bun”.
Autoritățile mențin un bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt. Cu toate acestea, reacția legislativă întârziată privind termenul de prescripție a continuat să ducă la închiderea multor cazuri de corupție și la anularea condamnărilor, se arată în una dintre concluziile raportului.
Reacția legislativă întârziată cu privire la termenul de prescripție a continuat să ducă la închiderea multor cazuri de corupție și la anularea condamnărilor, mai menționează sursa ciată.
Cât despre activitatea ANI, Comisia Europeană apreciază că Agenția și-a menținut rezultatele în ceea ce privește gestionarea conflictelor de interese și a declarațiilor de avere.