În această schemă, Google ar fi manipulat datele despre acești utilizatori, etichetându-i în sistemul Instagram ca „necunoscuți”, permițând astfel Meta să vizeze minori cu reclame destinate adulților.

 

Detalii ale „pactului” dintre Google și Meta

 

Potrivit investigației, înțelegerea a fost pusă în aplicare într-un moment în care TikTok câștiga rapid popularitate, ceea ce reprezenta o amenințare pentru Google și Meta. Conform mentalității corporative descrise în raport, companiile ar fi fost motivate să protejeze profiturile și viitorul platformelor lor prin captarea și menținerea unui control asupra publicului vulnerabil, format din copii și adolescenți.

Google ar fi clasificat utilizatorii YouTube cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani ca fiind „necunoscuți” atunci când transmitea datele către Meta. Acest lucru ar fi permis Meta să targeteze acești utilizatori cu reclame Instagram pentru persoane de peste 18 ani, fără ca sistemele de verificare a vârstei să declanșeze alerte.

Investigația sugerează că aceste practici au fost aplicate cel puțin în 2024, fiind descoperite campanii de marketing ilicite în Canada și Statele Unite. Totuși, din cauza acoperirii globale a YouTube și a unei supravegheri reduse în anumite regiuni, este posibil ca amploarea acestui scandal să fie mult mai mare.

Financial Times susține că Google dispune de instrumente avansate pentru a determina vârsta reală a utilizatorilor de YouTube, utilizând date din diverse servicii Google. Cu toate acestea, companiile par să fi ignorat aceste mecanisme de protecție, favorizând profitul în detrimentul siguranței minorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *