Pakistanul a anunţat vineri depistarea unui prim caz de mpox pe teritoriul său, la două zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat din nou cel mai ridicat nivel de alertă internaţională în contextul creşterii numărului de cazuri în câteva ţări africane, transmite AFP.

Alertă maximă! Europa a confirmat primul caz de variola maimuței din afara Africii

„Primul caz de mpox a fost confirmat în Pakistan”, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, adăugând că persoana contaminată a venit dintr-o ţară din zona Golfului.Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine.Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

Avertismentul medicilor. Cum se mai poate transmite virusul variolei maimuței, în afară de contacul direct cu bolnavul

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *