Un politician al partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost atacat marţi seară cu un cuţit în oraşul Mannheim, din vestul Germaniei.

Filiala locală a AfD a anunțat că un reprezentant al său a fost atacat cu cuțitul în apropierea pieţei centrale. Candidatul AfD a fost înjunghiat după o altercaţie cu o persoană care încerca să îndepărteze un poster electoral al AfD.

 

 

Potrivit sursei citate, atacatorul a fost prins.

Incidentul violent este al doilea înregistrat în Mannheim în mai puţin de o săptămână. Pe 31 mai, şapte persoane au fost rănite în acest oraş într-un atac cu cuţitul, în timpul unei demonstraţii antimusulmane. Atacatorul, un bărbat de 25 de ani născut în Afganistan şi instalat în ţară din 2014, a înjunghiat şase militanţi antiislam şi un poliţist care venise să-i protejeze în piaţa din Mannheim. Ulterior, poliţistul a murit în urma rănilor.

Potrivit sursei citate, pe 1 iunie alt un deputat creştin-democrat german, purtător de cuvânt al opoziţiei conservatoare pe probleme de apărare şi securitate, a fost rănit. Roderich Kisewetter a fost atacat în timp ce participa la un eveniment de campanie pentru alegerile pentru Parlamentul European din sudul Germaniei.

Atacul s-a petrecut în oraşul Aalen, din statul federal Baden-Warttemberg (sudul Germaniei), potrivit presei germane.

Anterior premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat pe 15 mai, în orașul Handlova, unde avea loc o ședință de guvern.

Cine e AfD

AfD, creditat în sondaje cu un scor record (22%), care îl plasează în faţa SPD-ului lui Olaf Scholz, imediat după conservatori, vrea să guverneze. Următoarele alegeri legislative au loc în Germania în 2025.

În ianuarie, anul acesta, peste un milion de oameni au demonstrat împotriva extremismului de dreapta în Germania. La Munchen au fost atât de mulţi oameni, încât marşul a trebuit oprit.

Peste 1,4 milioane de manifestanţi s-au adunat în-trun weekend din ianuarie 2024 în Germania împotriva partidului naţionalist de dreapta AfD, au anunţat organizatorii. Demonstraţiile au continuat și în februarie, iar amploarea mobilizării este fără precedent, relatează AFP şi Reuters.

Extrema dreaptă din Germania ar avea legături strânse cu Rusia lui Putin. În cadrul unei reuniuni strategice a Administrației prezidențiale din Rusia ar fi fost redactat un manifest după care extrema dreapta din Germania, AfD, să se ghideze, scrie săptămânalul german Der Spiegel.

Publicația germană citată mai susține că respectiva reuniune ar fi avut loc în urmă cu un an și jumătate, iar acolo ar fi fost schițate scenariile pentru formarea opoziției în Bundestag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *