Imaginile recent publicate în mediul Online arată forțele ruse lovind un oraș ucrainean, folosind ceea ce surse pro-Kremlin au susținut că este una dintre cele mai puternice bombe non-nucleare din lume.
Începând de marți dimineață au început să circule videoclipuri în presa rusă și ucraineană cu o „bombă cu vid” lansată asupra orașului Vovchansk din regiunea Harkov din nord-estul țării.
În videoclip, bomba poate fi văzută coborând din colțul din dreapta sus al ecranului, explodând în orașul deja abandonat și avariind clădirile din jur.
Militanții pro-Kremlin spun că e bomba ODAB-9000. Unii experți nu sunt siguri
Agenția de știri ucraineană InsiderUA postat filmarea pe Temegram, citând bloggeri militari ruși care au spus că bomba era ODAB-9000, o bombă de trei tone numită uneori „tatăl tuturor bombelor”. Forțele armate ucrainene și cele rusești nu au comentat lovitura până la publicarea acestui articol. De asemenea, unii experți nu confirmă că bomba e de tipul vehiculat, ci una mai mică – chiar dacă filmarea e spectaculoasă.
Bloggerii militari ruși au continuat să distribuie imaginile și să reitereze afirmațiile că bomba a fost ODAB-9000, care e considerată „cea mai puternică muniție non-nucleară din lume”.
„A fost luată decizia de a folosi ceva minunat în Volchansk: bomba cu vid ODAB-9000. Prima utilizare în timpul întregului război”, a scris un alt canal pro-Kremlin alături de videoclip. „Mă îndoiesc că vreunul dintre ei a supraviețuit”, a adăugat acesta.
Potrivit Dr. Sidharth Kaushal, de la Sea Power Research Fellow la Royal United Services Institute, filmarea e neclară și nu putem să ne dăm seama dacă bomba era, de fapt, o armă termobarică ODAB-9000 sau o bombă aeriană FAB-9000, așa cum susține contul X Crash Report, scrie Newsweek.com.
Cum funcționează o astfel de bombă?
O bombă termobarică sau cu „vid” atrage oxigen pentru a genera arderi intense, la temperaturi ridicate. Potrivit International Review of the Red Cross, o revistă academică axată pe dreptul internațional produsă de organizația umanitară, utilizarea armelor termobarice în zonele civile construite ar putea constitui o crimă de război.