Directorul Serviciului al Cincilea al FSB, Serghei Beseda, care a furnizat informațiile care au stat, în parte, la baza deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a începe războiul din Ucraina în februarie 2022, și-a dat demisia, scrie site-ul rus independent specializat pe jurnalism de investigație, iStories, citând surse.
Serviciul al Cincilea al FSB este responsabil de relațiile FSB cu partenerii străini și de colectarea informațiilor din fostele țări sovietice, inclusiv Ucraina.
Serviciul i-a oferit lui Vladimir Putin informații despre evoluțiile politice din Ucraina în ajunul invaziei la scară largă, potrivit iStories. Pe baza acestor informații, care s-au dovedit inexacte, autoritățile ruse erau încrezătoare că armata rusă nu va întâmpina o rezistență serioasă în Ucraina.
Lupte interne care vizează poziția șefului FSB
Beseda a fost înlocuit de Alexei Komkov și a fost numit consilier al lui Alexander Bortnikov, șeful FSB, potrivit Important Stories.
iStories a relatat că motivul oficial al demisionării lui Beseda a fost că împlinise 70 de ani, limita de vârstă pentru acest post.
Totuși, subliniază articolul citat, această decizie se explică nu doar din motive formale: în interiorul FSB, există un conflict acerb între diferite grupuri de putere pentru mai multe posturi de rang înalt care se vor elibera anul acesta, inclusiv postul lui Bortnikov.
Directorul FSB va împlini anul acesta 73 de ani și, deși nu este supus restricțiilor de vârstă din cauza gradului înalt de general de armată, „cere de mult să se retragă din motive de sănătate”, spun sursele site-ului de investigații.
Unul dintre candidații pentru poziția acestuia este Serghei Korolev, prim-director adjunct al FSB. iStories a scris anterior că acesta are legături cu liderii lumii interlope ruse.
Serghei Beseda nu ar fi fost arestat, așa cum s-a vehiculat în 2022
La începutul invaziei ruse, în 2022, multe instituții de presă au raportat că Beseda și colegii săi au fost arestați pentru că informațiile lor despre Ucraina nu erau adevărate.
Inclusiv presa din România a preluat informația, citând surse ale lui Andrei Soldatov, jurnalist de investigații și expert în serviciile secrete ruse.
„Putin pare să fie cu adevărat nemulțumit de FSB în Ucraina: a atacat Serviciul 5 SOiMS (ramura de informații externe a FSB)”, a scris reputatul expert pe Twitter.
„Serghei Beseda, șeful Serviciului, și adjunctul său Bolukh, au fost plasați în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior” , spune Soldatov.
Cu toate acestea, sursele iStories nu au confirmat acest lucru.
Beseda câștigă mai mult decât ar putea obține pe căi legale
Jurnaliștii de investigație de la The Insider, un site interzis în anul invaziei de autoritățile ruse simultan cu cel al Bellingcat, arăta în 2022 că Beseda, care are funcția de general-colonel în cadrul FSB, câștigă mai mult decât ar putea fi explicat prin venituri obținute legal.
Aceștia notau că Serghei Beseda și nici membrii familiei sale (are doi fii) nu au strălucit vreodată în afaceri însă dețin apartamente scumpe în Moscova. Astfel, acum fostul director al Serviciului al Cincilea al FSB, și familia sa ascundeai proprietăți în valoare de sute de milioane de ruble.
Beseda a făcut „mult rău Ucrainei”, spunea Budanov
În octombrie 2023, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirylo Budanov, a spus pentru Ukrainska Pravda că Beseda este „foarte problematic” pentru Ucraina, scrie Kyiv Independent.
Beseda a făcut „mult rău Ucrainei”, a spus Budanov.
El a fost suspendat la începutul invaziei pe scară largă, dar lucrurile „s-au îmbunătățit” pentru el, a adăugat Budanov.
„Acum (Beseda) este implicat în munca sa, din păcate, nu în favoarea Ucrainei”, a spus șeful informațiilor militare, subliniind că Rusia desfășoară operațiuni active pe teritoriul Ucrainei