Cei şase democraţi, conduşi de senatoarea din Massachusetts Elizabeth Warren, arată în această scrisoar trimisă SEC că Donald Trump a scris pe platforma sa Truth Social miercuri, la câtea minute după deschiderea Wall Street „ESTE UN MOMENT BUN PENTRU A CUMPĂRA”. Câteva ore mai târziu, el anunţa o suspendare pe o perioadă de 90 de zile a taxelor vamale impuse câtorva zeci de ţări – cu excepţia Chinei -, provocând o creştere bursieră istorică. Casa Albă a declarat cotidianului The Washington Post (WP) că mesajul lui Donald Trump viza doar „să liniştească” publicul şi că el are responsabilitatea să „asigure pieţele şi pe americani în privinţa securităţii lor economice”.

„Cerem SEC să ancheteze de îndată pentru a stabili dacă anunţurile vamale i-au îmbogăţit pe apropiaţii şi prietenii administraţiei pe socoteala publicului american”, scriu senatorii. Ei cer SEC să verifice dacă „apropiaţii, inclusiv familia preşedintelui, au avut cunoştinţă în prealabil despre pauza tarifară şi au efectuat tranzacţii bursiere înaintea anunţului preşedintelui”. Senatorii cer în această scrisoare SEC să stabilească dacă preşedintele, donatori săi sau alte persoane s-au implicat în manipulări ale pieţei, au utilizat abuziv informaţii privilegiate sau au comis alte încălcări ale legii titlurilor financiare. SEC nu este obligată să răspundă în mod favorabil acestei cereri de anchetă.

O delegație a Congresului SUA vine în România. Anularea alegerilor, sub lupa trimișilor lui Trump

Preşedintele Comisiei, Paul Atkins, a avut de-a face cu Elizabeth Warren, principala membră democrată a Comisiei Bancare din cadrul Senatului, care l-a acuzat de conflict de interese din cauza legăturilor sale cu sectorul serviciilor financiare. Această scrisoare – semnată de către liderul opoziţiei democrate în Senat Chuck Schumer – intervine în contextul unor îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Donald Trump – şi familia sa – să profite de poziţia de preşedinte pentru a se îmbogăţi, în pofida faptului că nu s-a prezentat nicio probă de corupţie.

Cu câteva zile înainte de învestire, în ianuarie, Donald Trump a lansat o „memecoin” – o criptomonedă fără utilitate economică sau tranzacţională -, profitând de entuziasmul popular faţă de o personalitate sau un fenomen viral pe Internet. „Acum, oricine din lume poate depune bani în contul bancar al preşerdintelui Statelor Unite cu câteva clicuri”, sublinia pe reţele de socializare, după lansare, fostul consilier al lui Trump, Anthony Scaramucci. „Fiecare favoare – geopolitică, comercială sau personală – este acum de vânzare la lumina zilei”, denunţa el.

China cere SUA „să anuleze complet” taxele vamale reciproce: „Îndemnăm Statele Unite să facă un pas mare pentru a-și corecta greșelile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *