Serviciile Secrete sugerează că președintele rus Vladimir Putin trece prin multe mișcări și încă crede că poate controla în cele din urmă toată Ucraina, potrivit NBC News.
Pe măsură ce administrația Trump începe discuțiile preliminare cu oficialii ruși despre încheierea războiului din Ucraina, agențiile de informații din Statele Unite și aliații apropiați arată că președintele rus Vladimir Putin încă vrea să controleze toată Ucraina, potrivit a patru oficiali occidentali ai serviciilor de informații și doi oficiali ai Congresului american. „Nu avem nicio informație că Putin este interesat de un adevărat acord de pace chiar acum”, a spus unul dintre oficialii Congresului.
Putin a trimis marți reprezentanți în Arabia Saudită pentru negocieri cu SUA, care vizează încheierea războiului. Dar, au spus cei șase oficiali, informațiile actuale arată că Putin încă crede că poate să controleze în cele din urmă toată Ucraina.
„El crede că câștigă”, a spus unul dintre oficialii din Serviciile de informații occidentale, adăugând că pierderile rusești pe câmpul de luptă nu îl presează pe Putin să înceteze lupta. Toți oficialii au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre informații sensibile.
Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat ca răspuns la o solicitare de comentarii: „Conducerea președintelui Trump a creat prima deschidere pentru discuții în ultimii ani și a făcut acest lucru după doar patru săptămâni în funcție. Administrația Trump va continua să urmărească un acord care promovează interesele americane și aduce acest conflict la o soluție permanentă.”
Președintele Donald Trump a spus că Putin i-a spus într-o conversație telefonică de miercurea trecută că vrea să pună capăt războiului din Ucraina, iar Trump a repetat acest lucru în comentarii adresate reporterilor duminică. „Cred că vrea să oprească luptele”, a spus Trump. Întrebat dacă crede că Putin vrea toată Ucraina, Trump a spus: „Nu, cred că vrea să se oprească”.
„Aceasta a fost întrebarea mea pentru el, pentru că dacă va continua, ar fi fost o mare problemă pentru noi și asta mi-ar fi cauzat o mare problemă pentru că pur și simplu nu poți lăsa să se întâmple asta”, a spus Trump duminică. „Cred că vrea să pună capăt. Și vor să se termine repede.” Trump a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus și el, atunci când au vorbit miercurea trecută, că dorește un acord de pace pentru a pune capăt războiului.
Cu apelurile sale telefonice către Putin și Zelenski, Trump, care promisese în timpul campaniei să pună capăt războiului din Ucraina în 24 de ore de la preluarea mandatului, a demarat un proces de negocieri menit să oprească războiul. Efortul a coincis cu eliberarea din Rusia a profesorului american Marc Fogel, care fusese desemnat de SUA ca fiind deținut pe nedrept.
Trimisul lui Trump în Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a zburat cu avionul său privat la Moscova pentru a-l prelua pe Fogel, iar Trump a spus reporterilor duminică că, în timp ce Witkoff a fost acolo, s-a întâlnit cu Putin timp de aproximativ trei ore. Administrația nu a împărtășit mai multe detalii despre acea întâlnire.
Witkoff face acum parte dintr-o echipă de negocieri anunțată de Trump săptămâna trecută, alături de secretarul de stat Marco Rubio, directorul CIA John Ratcliffe și consilierul pentru securitate națională Michael Waltz. Rubio, Witkoff și Waltz s-au întâlnit cu echipa rusă marți la Riad, Arabia Saudită.
Cei șase oficiali au spus că ei cred că Putin ar putea fi de acord cu un acord de încetare a focului și un acord de pace mai larg, deoarece i-ar acorda armatei sale timp să se reseteze și să se reconstruiască.
Ei au spus că există scepticism în rândul oficialilor americani și occidentali că Putin va face compromisuri și va fi de acord cu o înțelegere de pace reală și de durată. Există totuși convingerea că ar putea trece prin negocieri pentru a vedea ce concesii ar putea obține și pentru a încerca să se reintegreze pe scena mondială, unde a fost în mare măsură evitat de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu trei ani.
Putin nu are planuri de a-și retrage trupele în Ucraina sau de a retrage formațiuni sau echipamente din vestul Rusiei, au spus oficialii serviciilor de informații. Cei șase oficiali au mai spus că Putin se simte împuternicit de comentariile recente ale oficialilor administrației Trump, care indică faptul că SUA nu văd aderarea la NATO a Ucrainei ca un rezultat realist al unui acord negociat.
„Obiectivele lui rămân maxime”, a spus un oficial al serviciilor secrete occidentale. Evaluările serviciilor de informații americane cu privire la gândirea lui Putin au fost foarte limitate, au spus oficialii americani.