Un oficial al UE a avertizat Serbia că integrarea europeană, pe care și-o dorește guvernul de la Belgrad, este incompatibilă cu întărirea parteneriatului Serbia – Rusia.

Menţinerea de legături puternice cu Rusia este „incompatibilă” cu procesul de aderare la Uniunea Europeană, a reamintit joi un purtător de cuvânt al UE, a doua zi după vizita la Vladivostok a vicepremierului sârb Aleksandar Vulin, fost șef al serviciilor se spionaj sârbe, care s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, relatează AFP citată de Agerpres.

„Menţinerea, chiar întărirea legăturilor cu Rusia, la momentul agresiunii sale ilegale împotriva poporului ucrainean, este incompatibilă cu valorile europene şi procesul de aderare la UE”, a declarat joi Peter Stano, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

Serbia a obţinut în 2012 statutul de ţară candidată la aderarea la UE.

„Ne aşteptăm deci ca Serbia să înceteze să-şi intensifice legăturile şi contactele cu Rusia, şi ne aşteptăm ca toţi membrii guvernului sârb să respecte angajamentele luate voluntar de Serbia însăşi, în ceea ce priveşte procesul de aderare”, a mai spus el.

Ţările candidate la UE se angajează, în cadrul procesului de aderare, să-şi alinieze politica externă la cea a UE, a reamintit Stano.

Vicepremierul sârb şi fost şef al serviciilor de informaţii, Aleksandar Vulin s-a întâlnit miercuri în Rusia cu Vladimir Putin, pe marginea unui forum economic organizat la Vladivostok.

Serbia nu este numai un „partener strategic”, ci „un aliat al Rusiei”, a declarat Vulin în cadrul unei intervenţii transmise în direct la televiziune.

„Condusă de Aleksandar Vucic, Serbia nu va deveni niciodată membră NATO, nu va impune niciodată sancţiuni Rusiei şi nu va autoriza niciodată ca acţiuni antiruseşti să fie derulate de pe teritoriul său”, a adăugat el.

Serbia, care nu a impus niciodată sancţiuni Rusiei din februarie 2022, menţine bune relaţii cu Moscova, iar Vulin este unul din arhitecţii acestei situaţii, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *