Mai mulți angajați de la Camera Deputaților au protestat, luni, pe holurile instituției, afișând pancarte și învinovățindu-l tot pe…Ilie Bolojan, care este însă președinte la Senat. În declarațiile lor publice nu au făcut nicio referire clară sau acuzatoare la actualul președinte PSD al Camerei, Ciprian Șerban.
De la Camera Deputaților ar urma să fie concediați aproximativ 200 din cei peste 1500 de angajați.
„Oamenii care au angajat pile trebuie să-și asume răspunderea și în Codul Penal se numește trafic de influență. Să se înceapă cu adevăratele sinecuri. Și să înceapă cu ei. Au sumă forfetarp 35.000 de lei. Asta înseamnă salariul a șapte funcționari publici parlamentari. Un singur deputat are atâta. (…) Fiecare structură din toate instituțiile statului știe care sunt persoanele (angajate pe pile, n.red)… Nu vă putem da acum un număr. Trebuie să trăiți în România sau unde? Da? E, aveți răspunsul…. reforma nu e reală. Dacă reforma nu va fi reală și nu vor începe cu ei. Primul exemplu este Bolojan să își reduca el cheltuielile. 35.000 de lei pentru un deputat. Sumă forfetară pentru care nu justifică decât jumătate. Aveți aici răspunsul clar, da? Nu poate începe reforma de la funcția de execuție”, a afirmat una dintre protestatare (Alina Grigorescu, lidera sindicaliștilor din Parlament).
Tot ea l-a acuzat pe Bolojan că ar vrea să-și aducă la Parlament pilele de la Oradea, dar că nu poate pentru că salariie ar fi prea mici, respectiv 6000 de lei comparativ cu 20.000 de lei cât ar avea un funcționar din Primăria Oradea (în realitate, Bolojan a ocupat în ultimii patru ani funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, nu de primar, funcție pe care a părăsit-o în 2020, n.red)
„Dintr-un total de 1650 de angajați care lucrează la Camera Deputaților acum, avem 125 de posturi autofinanțate, mă refer la personalul care se ocupă de închirierea sălilor, cei care și generează profit și se autofinanțează. Vorbim de 430 de persoane, aproximativ, care deservesc atât Camera cât și alte instituții – securitate, tehnic, adminsitrativ, Monitorul Oficial.
Ar rămâne strict pentru Camera Deputaților un număr de 1098 de persoane, avem în vedere o reducere de peste 200 de posturi și săptămâna viitoare, luni-marți cel târziu, vom avea un proiect gata.
Vorbim de redimensionarea întregului aparat bugetar. Nu vorbim de persoane, ci de 200 de posturi. În urma analizei vom vedea cine pleacă”, a declarat Ciprian Șerban pentru presă.
Protestatara cea mai vocală de la Senat, Cristina Târteață, a continuat să se victimizeze în on-line încercând să convingă publicul că disperarea cu care se agață de scaunul bugetat, fără filtrul unui concurs care să-i probeze competențele, este justă și că presa ar fi exagerat cu privire la bogăția din declarația de avere.