Vizate sunt fondurile Băncii Centrale a Federației Ruse, înghețate ca parte a sancțiunilor. Acestea sunt estimate la aproximativ 6 miliarde de dolari, scrie publicația Moscow Times.

În total, aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur și valută ale Băncii Centrale Ruse au fost înghețate, dintre care aproximativ 200 de miliarde de dolari sunt în Europa.

În plus, a spus sursa publicației, delegația rusă de la discuții a căutat returnarea proprietăților diplomatice confiscate în Statele Unite și restabilirea activității misiunilor diplomatice. Proprietățile din New York și Maryland au fost confiscate în 2016, când fostul președinte Barack Obama deținea postul de președinte al SUA.

Autoritățile americane i-au acuzat pe diplomații ruși că folosesc aceste proprietăți în scopuri de spionaj. 

„Pentru Vladimir Putin, această problemă nu este doar simbolică – el o vede ca parte a restabilirii statutului Rusiei în relațiile cu Statele Unite”, a spus sursa invocată.

Referindu-se miercuri, 19 februarie, la relaţiile cu SUA, Putin a spus că expulzarea reciprocă de diplomaţi „nu duce la nimic bun”, aşa că acum activitatea misiunilor diplomatice va fi reluată. 

n urma discuțiilor de la Riad, Rusia și Statele Unite au convenit să restabilească numărul de angajați la ambasadele de la Moscova și Washington. Discuția despre case diplomatice nu a fost anunțată.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au vorbit despre o ridicare cel puțin parțială a sancțiunilor împotriva Rusiei ca parte a unui acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz, discutând despre cum să împingă autoritățile ruse să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a identificat două modalități: să promită o ridicare parțială a sancțiunilor sau să amenințe cu un sprijin mai activ pentru Kiev.

Economia Rusiei arată primele semne de răcire, vânzările şi comenzile înregistrând scăderi în diverse sectoare, din cauza inflaţiei şi a dobânzilor ridicate, a afirmat luni ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, citat de agenţia rusă de presă Interfax, transmite Reuters.

Anterior, Reuters a dezvăluit că preţurile mai mici la petrol, constrângerile bugetare şi creşterea creditelor neperformante ale companiilor se numără printre principalele riscuri economice cu care se confruntă Rusia, se arată în documentele pregătite pentru a fi discutate în interiorul Guvernului de la Moscova, iar o posibilă majorare a producţiei de petrol a SUA şi OPEC este un motiv special de îngrijorare.

„Vedem acum primele semne ale răcirii economiei. Deja pe baza rezultatelor din noiembrie şi în special decembrie, vedem că avansul economiei a încetat să mai fie frontal”, a declarat Reshetnikov, relatează Agerpres.

Acesta a adăugat: „Ritmul a încetinit într-o serie de industrii: alimentară, chimică, producţia de lemn şi cea auto. Volumul comenzilor din partea companiei este de asemenea în declin”.

„Un exemplu este piaţa auto, unde vânzările de automobile şi, în special, echipamente specializate şi agricole, care scad din cauza dobânzilor ridicate”, a atras atenţia oficialul rus. Acesta a explicat că Ministerul Economiei lucrează cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe pentru a corela politica monetară şi fiscală.

„Căutăm un echilibru între reducerea inflaţiei şi creşterea economiei”, a declarat Reshetnikov.

Banca Centrală a Rusiei a menţinut dobânda de referinţă la nivelul record de 21%

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă la 21%, cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2003, în încercarea de a ţine sub control o inflaţie ridicată care a ajuns la 9,5%. Decizia oficialilor de la Banca Rusiei a declanşat un val de critici din partea companiilor, care se plâng că dobânzile mari sugrumă economia.

Tot vineri, Banca Rusiei a majorat prognoza de inflaţie pentru 2025, până la un interval cuprins între 7% şi 8% de la 4,5%-5% anterior, adăugând că inflaţia va reveni la nivelul ţintă de 4% în 2026 şi „va rămâne în apropiere de ţintă ulterior”. „Pe termen mediu, balanţa riscurilor inflaţioniste este orientată în sus”, a anunţat Banca Rusiei. Instituţia monetară a îmbunătăţit şi prognoza de creştere pentru 2025, cu o jumătate de punct procentual, până la un interval cuprins între 1% şi 2%.

Rusia a fost lovită de sancţiunile occidentale, impuse după ce Moscova a lansat invazia din Ucraina, ceea ce a afectat activele ruseşti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *