Convoiul, care transporta mii de tone de alimente furnizate de agențiile ONU UNRWA și Programul Alimentar Mondial (WFP), a fost atacat la scurt timp după ce a intrat sâmbătă în Gaza, au declarat oficialii ONU și liderii comunității locale.Nouăzeci și opt de camioane ale convoiului de 109 camioane au fost jefuite, iar unii transportatori au fost răniți în timpul incidentului, a declarat Louise Wateridge, ofițer superior de urgență al UNRWA.

Incidentul „subliniază gravitatea provocărilor legate de aducerea de ajutor umanitar în sudul și centrul Gazei. Urgență crizei nu poate fi exagerată; fără o intervenție imediată, deficitul de alimente se va agrava, punând în pericol și mai mult viață a peste 2 milioane de oameni care depind de ajutorul umanitar pentru a supraviețui”, a declarat ea.

Liderii comunității din centrul Gazei au declarat că localnicii au luptat împotriva jefuitorilor convoiului, care erau înarmați cu puști automate, și au reușit să recupereze câteva dintre camioanele furate, care au fost apoi returnate WFP.

Un purtător de cuvânt al Asociației Civililor Strămutați (IDCA) din Deir al-Balah a declarat că în urmă atacului, două brutării care deservesc aproximativ 1 milion de oameni din centrul Gazei au anunțat că nu vor putea furniza pâine până când nu vor primi provizii noi.

 

IDCA, unul dintre grupurile informale care au apărut pentru a reprezenta interesele celor 1,8 milioane de persoane strămutate din Gaza, a declarat că autoritățile israeliene au fost avertizate în mod repetat că bande armate operează de-a lungul drumurilor care duc în Gaza din anumite puncte de intrare.

„O modalitate mai bună pentru ajutorare a fost propusă în mod repetat, dar [israelienii] au refuzat toate aceste cereri”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oficialii ONU au declarat că în urmă unui scurt preaviz, Israelul a trimis convoiul pe o ruta necunoscută din punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom.

Gaza se confruntă cu o anarhie din ce în ce mai adâncă, pe măsură ce ultimele rămășițe ale ordinii civile se distrug, lăsând un vid din ce în ce mai umplut de bande armate, clanuri, familii puternice și criminali.

Ofensivă militară israeliană care durează de 13 luni a îndepărtat Hamas de la putere în cea mai mare parte a Gazei, dar gruparea militantă islamistă nu a fost înlocuită de nicio altă formă de guvernare.

Vizarea sistematică a forței de poliție din Gaza, pe care Israelul o consideră parte a Hamas, și eliberarea a sute de prizonieri din închisori de către grup la începutul conflictului au exacerbat haosul.

Waterbridge nu i-a identificat pe atacatori, dar potrivit oficialilor ONU, clanuri puternice din sudul Gazei, cunoscute de mult pentru implicarea lor în jafuri, s-au aflat în spatele unei serii de atacuri asupra convoaielor în ultimele săptămâni.

„Nu sunt oameni disperați care doresc să se hrănească pe ei înșiși sau pe familiile lor. Este crimă organizată, oameni puternic înarmați care câștigă mulți bani. Aceștia jefuiesc provizii plătite de statele membre. Este o rușine”, a spus un oficial la începutul acestei luni.

Oficialii din Gaza descriu drept „apocaliptică” situația din cea mai mare parte a teritoriului, unde mai mult de 80% din populația de 2,3 milioane a fost strămutată și mai mult de două treimi din clădiri au fost distruse sau avariate în 13 luni de război.

Un oficial israelian a spus că Israelul a lucrat pentru a aborda situația umanitară de la începutul războiului, dar da vină pe organizațiile pentru ajutor umanitar și pe ONU pentru că nu au distribuit ajutorul autorizat să între în Gaza.

Un purtător de cuvânt al WFP a confirmat jaful și a spus că multe rute din Gaza sunt momentan imposibil de parcurs din cauza problemelor de securitate.

Un oficial ONU a declarat vineri că livrarea ajutoarelor în Gaza este acum mai dificilă decât oricând, cu părți din nordul asediat al teritoriului aproape imposibil de atins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *