Uniunea Europeană a cheltuit aproape 22 de miliarde de euro pe petrolul și gazele rusești în al treilea an de când Rusia a invadat Ucraina. În 2024, blocul comunitar a alocat cu trei miliarde de euro mai puțin pentru ajutorul financiar trimis către Kiev.

Estimările vin de la Centrul pentru Cercetare a Energiei și Aerului Curat (CREA), relatează luni, 24 februarie, The Guardian. Cheltuielile smenificative pe combustibili rusești vin în contextul în care UE își dorește să devină independentă de energia din Rusia.

„A cumpăra combustibili fosili rusești este, destul de evident, similar cu a trimite ajutor financiar către Kremlin și cu susținerea invaziei sale. Practica aceasta trebuie să se oprească imediat, nu doar pentru a asigura viitorul Ucrainei, ci și securitatea energetică a Europei”, a comentat Vaibhav Raghunandan, analist CREA și co-autor al raportului.

Cercetătorii au compilat date comerciale pentru a estima valoarea combustibililor ruși care au fost vânduți în întreaga lume în al treilea an al invaziei. Ei au prognozat datele pentru februarie 2025, care nu sunt încă disponibile, pe baza importurilor din ianuarie.

În anul calendaristic 2024, UE a cheltuit pentru importurile de combustibili fosili din Rusia cu 39% mai mult decât a alocat pentru Ucraina. Cifra privind ajutorul nu include contribuțiile militare sau umanitare. Christoph Trebesch, economist la IfW Kiel, care nu a fost implicat în analiză, a declarat că există o diferență izbitoare între sumele pe care donatorii le-au mobilizat pentru Ucraina în comparație cu războaiele din trecut, donatorii europeni cheltuind în medie mai puțin de 0,1% din PIB pe an.

„Multe țări au fost mai generoase în conflictele din trecut. Germania, de exemplu, a mobilizat mult mai mult ajutor, mai rapid pentru eliberarea Kuweitului în 1990/91 decât a făcut-o pentru Ucraina într-o perioadă de timp comparabilă”, a spus Trebesch.

Raportul a constatat, de asemenea, că Rusia a obținut 242 de miliarde de euro din exporturile globale de combustibili fosili în cel de-al treilea an al invaziei sale la scară largă din Ucraina, veniturile de la începutul războiului „apropiindu-se acum de cifra de un trilion”, în timp ce țara se adaptează la sancțiuni.

Rusia obține până la jumătate din veniturile sale fiscale din sectorul petrolului și gazelor și a încercat să ocolească sancțiunile prin transportul combustibililor pe o „flotă fantomă” de petroliere vechi și neasigurate. Navele obscure sunt responsabile pentru transportul a aproximativ o treime din veniturile sale din exportul de combustibili fosili, potrivit CREA.

Miercuri, ambasadorii UE au convenit asupra unor noi măsuri care să vizeze flota fantomă a Rusiei în cadrul celei de-a 16-a runde de sancțiuni de la începutul războiului. Cercetătorii CREA au estimat că veniturile Rusiei din combustibili fosili ar putea scădea cu 20% prin consolidarea sancțiunilor existente și prin eliminarea lacunelor. Măsurile includ închiderea unei „breșe de rafinare” prin care Europa poate cumpăra țiței rusesc care a fost prelucrat într-o altă țară și restricționarea fluxurilor de gaze prin conducta Turkstream.

Raportul solicită, de asemenea, o reprimare a gazelor naturale lichefiate (GNL). Europa și-a redus importurile de gaz rusesc prin conducte de la începutul războiului din Ucraina, dar și-a satisfăcut o parte din foamea de energie cu transporturi de gaz super-refrigerat, inclusiv din Rusia.

Jan-Eric Fähnrich, analist de gaze la Rystad Energy, a declarat că rolul GNL în UE și Marea Britanie a crescut dramatic de la începutul războiului, crescând de la un nivel maxim de dinainte de război de 81,3 mt în 2019 la 119 mt în 2022. El a spus: „Rusia a capturat anul trecut locul de al doilea exportator de GNL către Europa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *