Noul ministru al Educației a declarat că una dintre prioritățile sale este ca profesorii să aibă cât mai puține activități administrative, astfel încât să își poată dedica timpul copiilor și studenților.

„Aș vrea să văd cu adevărat pe rafturile lor mai multe cărți, mai multe reviste și mai puține bibliorafturi, dar pentru asta va trebui să analizăm foarte atent. Iarăși trebuie făcut într-un termen rezonabil. Nu poți să promiți că faci aceste lucruri câteva săptămâni sau luni. În aceste noi legi care au apărut în zona educației, Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior, acolo, din dorința de a reglementa multe lucruri, de a face foarte multe lucruri, multe din aceste măsuri au ajuns pe umerii profesorilor, care, de fapt, ar trebui să aibă cele mai puține activități administrative ca să se poată ocupa de copii”, a adăugat acesta, subliniind necesitatea de a regândi structura birocratică în educație.

În opinia sa, legislația recent adoptată, precum Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior, a impus prea multe măsuri administrative asupra cadrelor didactice, în detrimentul activității educaționale propriu-zise.

Măsuri pe termen scurt și lung

Ministrul a precizat că intenționează să implementeze schimbările necesare în două etape. Prima etapă, pe termen scurt, va avea loc până la alegerile prezidențiale, când se vor clarifica diversele ajustări ale instituțiilor statului. După această perioadă, va urma o etapă în care vor fi implementate schimbările concrete, care vor include o reducere semnificativă a sarcinilor administrative pentru profesori. „Nu poți promite că aceste schimbări vor avea loc în câteva săptămâni sau luni, însă pot să le spun profesorilor că vom analiza atent situația și vom lua măsurile necesare într-un termen rezonabil”, a mai adăugat ministrul.

Daniel David a menționat și provocările cu care se confruntă învățământul superior, unde profesorii au ajuns să petreacă mult mai mult timp raportând date și realizând evaluări decât să se ocupe de educația studenților sau de activitatea de cercetare. Acesta a recunoscut că și în acest domeniu este nevoie urgentă de debirocratizare, iar obiectivul său este de a reduce aceste activități administrative care distrag atenția de la scopul principal al învățământului superior.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *