Demisia președintelui Klaus Iohannis intervine în contextul cererii de suspendare adresate de opoziție, care urma să fie analizată în plenul Parlamentului pe 11 februarie. Până la desfășurarea alegerilor din luna mai, interimatul va fi asigurat de Președintele Senatului, conform articolului 98 din Constituție. Actualmente, această funcție este ocupată de Ilie Bolojan, liderul PNL. Această măsură are rolul de a asigura continuitatea guvernării și de a preveni un vid de putere în stat.
Președintele interimar al României îndeplinește atribuțiile președintelui în exercițiu în situațiile stipulate de articolul 98 din Constituția României, și anume: atunci când funcția de președinte devine vacantă (în caz de demisie, deces, demitere prin referendum sau imposibilitate de exercitare a mandatului), în cazul în care președintele este suspendat de Parlament sau când acesta se află temporar în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile.
Președintele interimar Ilie Bolojan va prelua exclusiv atribuțiile constituționale ale președintelui demisionar Klaus Iohannis, însă cu anumite limitări.
1. Reprezintă statul român pe plan intern și internațional
2. Promulgă legi și poate cere reexaminarea acestora
3. Poate sesiza Curtea Constituțională în legătură cu constituționalitatea legilor
4. Poate adresa mesaje Parlamentului
5. Poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului
6. Poate numi și revoca miniștri, la propunerea prim-ministrului
7. Îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armatei
În ceea ce privește limitările președintelui interimar, acestea sunt stabilite clar în Constituție:
– Nu poate dizolva Parlamentul;
– Nu poate iniția un Referendum;
– Nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.
Klaus Iohannis și-a depus demisia luni, 10 februarie.
„Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe.
Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte.
Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României.
Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat Klaus Iohannis.
Un președinte jucător îl critică pe președintele ilegitim: „E un element de lașitate!”