Turcia, membră NATO, și-a exprimat în ultimele luni interesul de a se alătura grupului BRICS de economii emergente, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite, scrie Reuters.

Președintele turc Tayyip Erdogan a participat luna trecută la un summit al liderilor BRICS găzduit de președintele rus Vladimir Putin la Kazan, după ce Ankara a declarat că a făcut demersuri oficiale pentru a deveni membru al grupului.

„În ceea ce privește statutul Turciei privind aderarea, ei au oferit Turciei statutul de membru partener”, a declarat Bolat într-un interviu acordat miercuri postului privat de televiziune TVNet.

„Acest (statut) este procesul de tranziție în structura organizațională a BRICS”, a spus el.

Vladimir Putin și Xi Jinping au pus lumea la cale în cadrul summitului BRICS. Cum au de gând să dărâme hegemonia dolarului

Ankara vede grupul ca o oportunitate de a promova cooperarea economică cu statele membre, mai degrabă decât o alternativă la legăturile sale cu Occidentul și la statutul de membru NATO, a declarat Erdogan.

Oficialii turci au declarat în repetate rânduri că potențiala aderare la BRICS nu ar afecta responsabilitățile Turciei față de alianța militară occidentală.

În afară de statutul de membru cu drepturi depline, membrii BRICS au introdus o categorie de „țară parteneră” la Kazan, conform declarației emise de BRICS la 23 octombrie.

Bolat nu a spus dacă Ankara a acceptat propunerea.

Un oficial din cadrul partidului de guvernământ al lui Erdogan, AK Party, a declarat pentru Reuters în această lună că, deși propunerea a fost discutată la Kazan, statutul de țară parteneră nu ar corespunde cerințelor Turciei pentru aderare.

Vladimir Putin i-a primit pe ambasadorii occidentali care şi-au prezentat acreditările la Kremlin. Ce le-a spus diplomaților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *