„A fost o onoare să lucrăm cu el. Operele sale au fost o sursă de bucurie pentru mulți cititori, iar realizările sale sunt o dovadă a talentului său inegalabil”, a declarat Liz Foley, editoarea scriitorului, în cadrul unui comunicat. Familia acestuia a adăugat: „Suntem mândri de impactul pe care l-au avut lucrările lui asupra multor oameni și de moștenirea pe care o lasă în cultura literară.”

Cine a fost David Lodge

David Lodge s-a născut pe 28 ianuarie 1935 în sudul Londrei, într-o familie modestă. Crescând într-o suburbie unde universitatea părea un „teritoriu necunoscut”, el a fost încurajat să urmeze o carieră academică. Datorită talentului său, a fost admis la University College London, unde a studiat literatura.

În 1960, Lodge a început să predea la Universitatea din Birmingham, loc unde și-a desfășurat întreaga carieră universitară. În același an, a publicat primul său roman, „The Picturegoers”, urmat de „Ginger, you’re barmy” în 1962.

Începând cu „Trilogia campusului”, care include romanele „Changing Places” (1975), „Small World” (1984) și „Nice Work” (1988), Lodge și-a consolidat reputația ca un cronicar al mediului academic. Inspirat din propria sa experiență de profesor și dintr-o călătorie de studii în Statele Unite, el a descris cu o ironie fină viața universitară prin intermediul personajelor Phillip Swallow și Morris Zapp, un englez și un american care reflectă excesele și contradicțiile acestui mediu.

Primul roman al trilogiei i-a adus lui Lodge prestigiosul premiu Hawthorndern, consacrându-l pe deplin în lumea literară. În urma succesului său literar, romanele sale au fost adaptate pentru televiziune, iar Lodge a continuat să exploreze teme sociale și culturale, inclusiv în bestsellerul „Therapy” (1995), care analizează viața elitelor media, în special a celor din televiziune.

David Lodge rămâne una dintre vocile emblematice ale literaturii britanice, cunoscut pentru modul în care a explorat viața intelectuală cu umor și perspicacitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *