Mai multe focare de febră aftoasă au fost depistate la ferme de animale din Ungaria și Slovacia, obligând autoritățile să intensifice măsurile pentru prevenirea extinderii epidemiei, scrie Reuters.
Ungaria a desfășurat soldați și a lansat noi măsuri de dezinfecție pentru a ajuta la limitarea unui focar de febră aftoasă într-o zonă din nord-vest, la granița cu Slovacia și Austria, a declarat miercuri ministrul agriculturii.
La începutul lunii trecute, Ungaria a raportat primul caz din ultimii 50 de ani al acestei boli, care conduce adesea la restricții comerciale, la o fermă de bovine.
De atunci, Slovacia a detectat focare în cinci locații, după ce a raportat primele cazuri în martie. Slovacia a intensificat la rândul ei măsurile pentru a limita răspândirea bolii.
Ministrul maghiar al agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că febra aftoasă a fost descoperită în alte două ferme din județul Gyor-Moson-Sopron până miercuri dimineață, afectând în total 3.500 de bovine.
„Facem toate eforturile pentru a preveni orice focare suplimentare”, a declarat Nagy într-o înregistrare video pe Facebook.
Conform recensământului animalelor din decembrie, efectivele de bovine ale Ungariei se ridicau la 861.000 de capete, cu puține modificări față de nivelul înregistrat cu un an înainte.
Conform statisticilor oficiale, această cifră reprezintă 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană.
Datele de pe site-ul web al Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Ungaria arată că febra aftoasă a afectat patru ferme din Ungaria, toate situate în nord-vestul țării, în timp ce controalele efectuate la peste 600 de alte ferme au avut rezultate negative.
Nagy a declarat că autoritățile ungare au lansat măsuri suplimentare, inclusiv puncte de dezinfecție la punctele de trecere a frontierei și la ieșirile de pe autostrăzile din nord-vest, pentru a preveni răspândirea bolii în afara județului afectat.
Febra aftoasă nu prezintă niciun pericol pentru oameni, dar provoacă febră și bășici în gură la vite, porci, oi și capre.