La cererea cancelarului Olaf Scholz, cererile suplimentare din partea Ministerului german al Apărării pentru ajutor militar în favoarea Ucrainei nu vor mai fi aprobate, deși ajutoarele deja aprobate continuă să fie livrate în majoritatea cazurilor.

Motivul este reprezentat de măsurile de austeritate luate de Cancelarie și de Ministerul de Finanțe. Ministrul finanțelor, Christian Lindner, a transmis solicitarea într-o scrisoare adresată ministrului Apărării, Boris Pistorius, la 5 august.

FAS, citat de Pravda Ukraine, observă că interdicția este deja în vigoare, iar situația Ucrainei s-ar putea, de asemenea, înrăutăți în curând, deoarece sprijinul militar planificat urmează să fie redus aproape la jumătate anul viitor și apoi redus la mai puțîn de o zecime din suma actuală în 2027.

Cu toate acestea, lucrurile arată diferit din perspectiva Ministerului de Finanțe. Scrisoarea lui Christian Lindner din 5 august, pe care FAS o deține, arată că acesta nu se așteaptă la o reducere bruscă a fondurilor pentru Ucraina. Cu toate acestea, banii nu vor proveni acum din bugetul federal, ci din activele înghețate ale băncii centrale ruse.

Aliații Ucrainei au confiscat aproximativ 300 de miliarde de dolari americani după atacul masiv cu rachete al Rusiei, iar țările G7 au decis, la summitul din Italia, să utilizeze veniturile pentru a finanța un împrumut de 50 de miliarde de dolari americani pentru Kiev. Lindner se așteaptă acum că Ucraina să folosească banii pentru a „acoperi o mare parte din nevoile sale militare”.

Dacă acest lucru se va întâmplă, banii germani nu vor mai fi necesari pentru o anumită perioada de timp. Cu toate acestea, decizia G7 este departe de a fi pusă în aplicare și este controversată din punct de vedere juridic. Negocierile internaționale sunt în curs de desfășurare și nimeni din cadrul agențiilor federale cu care FAS a vorbit nu știe cât timp va dura până când banii vor ajunge în cele din urmă.

O sursă din guvernul german a declarat că s-a ajuns la un punct dincolo de care Germania nu mai poate face alte promisiuni Ucrainei. Acest lucru ar fi pe placul Alternativei pentru Germania, partidului prietenei lui Puțîn, Sahra Wagenknecht, și al lui Michael Kretschmer, vicelider al Uniunii Creștin-Democrate, de a înceta cât mai curând posibil sprijinirea Ucrainei cu arme.

Comisia pentru buget a Bundestagului confirmă, de asemenea, acest lucru: „Nu se fac noi comenzi pentru Ucraina, deoarece acestea nu mai sunt finanțate”. Ingo Gadechens, un politician bugetar din partea Uniunii Creștin-Democrate de opoziție, este de acord: „Olaf Scholz și coaliția sa îngheață de la o zi la altă sprijinul financiar și, prin urmare, militar pentru Ucraina”.

Observațiile FAS ilustrează impactul lipsei continue de sprijin din partea Germaniei. Unele tunuri germane de pe linia frontului au atât de puține piese de schimb și muniție încât pot trage doar trei sau patru focuri pe zi. Rată mare de foc a Panzerhaubitze 2000, unul dintre cele mai mari puncte forțe ale sale, nu poate fi utilizată. Din cauza lipsei de muniție specială, acesta nu își poate dezvoltă rază lungă de acțiune. Unele obuziere sau tancul de lupta principal Leopard 1A5 sunt dezmembrate în mod repetat pentru piese, pentru că altele să rămână operaționale, deoarece lipsesc și piesele de schimb.

Potrivit mai multor surse, interzicerea finanțării suplimentare a ajutorului militar pentru Ucraina a dus la o „adevărată dezbatere” în cadrul guvernului federal. Cancelaria dorește să suspende finanțarea, dar Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Economiei nu sunt de acord. Există opinii diferite cu privire la rolul Ministerului de Finanțe. Unii spun că acesta este de partea cancelarului, în timp ce alții susțin că indică doar din datorie faptul că nu mai există bani pentru noi comenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *