Această declarație vine la două săptămâni după ce Ucraina a suspendat tranzitul de gaze rusești, o măsură menită să limiteze veniturile Moscovei în urma a trei ani de conflict.

Într-o scrisoare adresată directorului general Alexei Miller pe 23 decembrie, care a fost publicată de presa rusă, vicepreședinta consiliului de administrație, Elena Iliuhina, a sugerat reducerea numărului de angajați din cadrul administrației Gazprom de la „peste 4.100” la „2.500”. Serghei Kuprianov, șeful departamentului de comunicare al Gazprom, a confirmat pentru AFP autenticitatea documentului, însă nu a oferit informații suplimentare, declarând simplu: „Da”. El a adăugat: „Nu comentăm procedurile interne”.

În scrisoare, Iliuhina a menționat că „provocările cu care se confruntă grupul Gazprom impun o reducere a timpului necesar pentru pregătire și luarea deciziilor”.

Cu toate acestea, concedierile propuse nu vor afecta angajații de la unitățile de producție.

Gazprom, considerată vârful de lance a economiei ruse, companie condusă de Alexei Miller, un apropiat al lui Vladimir Putin, s-a confruntat cu o scădere bruscă a pieței europene începând din 2022.

În 2023, Gazprom, care deține monopolul asupra exporturilor de gaze rusești, a raportat o pierdere netă de aproape șapte miliarde de dolari, aceasta fiind prima pierdere în ultimele două decenii.

Serbia a rămas fără GAZE NATURALE din Azerbaidjan, la o zi după ce Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei

Grupul a fost lovit de o serie de vești nefavorabile în ultimii trei ani: livrările către Germania au încetat în urma sabotajului conductei Nord Stream în Marea Baltică, în septembrie 2022, iar tranzitul gazului rusesc prin Ucraina s-a încheiat pe 1 ianuarie.

Experții citați de cotidianul rus Vedomosti estimează că Gazprom va suferi pierderi anuale de aproximativ 5 miliarde de euro din livrările prin Ucraina, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din venitul său total.

În prezent, singura conductă rămasă pentru a transporta gaz rusesc către Europa este TurkStream, care se află sub Marea Neagră. Uniunea Europeană a anunțat deja intenția de a elimina complet gazele naturale din Rusia până în 2027.

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Gazprombank, ramura financiară a grupului, au un impact direct asupra situației financiare a Gazprom.

Recent, vineri, Washingtonul și Londra au impus sancțiuni asupra filialei sale petroliere, Gazprom Neft, o decizie pe care rușii o consideră „nejustificată și ilegitimă”.

Sancțiunile economice impuse Rusiei afectează și Ungaria. Budapesta, în căutare de aliați stratgici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *