În cadrul ședinței, avocatul instanței, David Dahlquist, a declarat că instanța a avut ocazia să „remedieze monopolul care a controlat internetul pentru generația de astăzi și să restabilească concurența pentru deceniile următoare”. Pe lângă vânzarea browserului, Departamentul de Justiție cere ca Google să rezilieze acordurile care fac din motorul de căutare al companiei motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și alte gadget-uri și oferă, de asemenea, concurenților acces la date.
„Lista de dorințe ale concurenților”
Avocatul Google, John Schmidtlein, a numit măsurile „lista de dorințe ale concurenților” a corporației. El a spus că satisfacerea cerințelor Departamentului de Justiție ar dăuna inovației și ar dăuna consumatorilor. Anterior, instanța a constatat că Google a plătit 26,3 miliarde de dolari către Apple și Samsung în 2021 , în baza unor acorduri de preinstalare a motorului său de căutare în browserele web și pe ecranele de start ale smartphone-urilor acelor producători. Schmidtlein a spus că compania este dispusă să-și „slăbească” contractele cu Apple și Samsung pentru a permite motoarelor de căutare concurente să se poziționeze mai bine pe dispozitivele mobile. Totuși, el a amintit că Google se confruntă cu o concurență tot mai mare din partea companiilor de inteligență artificială precum OpenAI și a cerut instanței să ia în considerare acest lucru.
În august anul trecut, o instanță federală din Districtul Columbia a hotărât că Google era un monopol, fiind de partea guvernului. Această decizie a fost luată de judecătorul Amit Mehta. El ia în considerare și petiția Departamentului de Justiție de a forța Google să-și vândă browserul web Chrome. Mehta va auzi argumente din ambele părți în următoarele trei săptămâni.
SUA au deschis și un dosar antitrust împotriva Meta, corporația care deține rețelele sociale Facebook și Instagram și WhatsApp Messenger. Procesul a fost intentat de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA. Agenția crede că Meta a cumpărat Instagram în 2012 și WhatsApp în 2014 pentru a contracara concurența lor cu Facebook. Comisia insistă să restructureze Meta sau să vândă Instagram și WhatsApp. Directorul executiv al corporației, Mark Zuckerberg, a depus mărturie săptămâna trecută la o ședință de judecată privind procesul și a respins acuzațiile autorităților.