Ordonanța de urgență emisă vineri asigură cadrul legislativ primar pentru incluziunea socială a cetăţenilor străini sau apatrizilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, prin adoptarea unor norme clare privind acordarea către această categorie de cetăţeni a unor sume forfetare, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană, pe o perioadă determinată de timp, din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/ Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, transmite Agerpres.

Sprijinul se acordă în scopul incluziunii acestor cetăţeni, asigurându-le drepturi similare cu cele ale cetăţenilor români în domeniul sănătăţii, educaţiei şi muncii, a precizat Executivul.

 

Ordonanţa prevede că cetăţenii străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina care au obţinut permisul de protecţie temporară anterior datei de 1 iulie 2024 vor avea dreptul, în baza reînnoirii permisului de şedere temporară şi cu condiţia îndeplinirii condiţiilor legale de eligibilitate, la o serie de beneficii sociale prevăzute în legislaţia din România, care includ, printre altele, alocaţia de stat pentru copii, venitul minim de incluziune, indemnizaţia de şomaj, indemnizaţia de handicap, indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Aceste beneficii se acordă condiţionat, în funcţie de specificul fiecărei prestaţii, în condiţii similare cu cele prevăzute de legislaţia aferentă din România.

La rândul lor, cetăţenii care obţin pentru prima dată permisul de protecţie temporară începând cu data de 1 iulie 2024 vor avea dreptul, o singură dată pe o perioadă de 4 luni consecutiv, la o sumă forfetară lunară al cărui cuantum, condiţii şi mecanism de acordare vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului. La finalul celor patru luni consecutive, beneficiarii din această categorie vor avea acces la sistemul de asistenţă şi protecţie socială din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *