. Executivul condus de Marcel Ciolacu a alocat în ultimul an, prin cele 47 de programe și măsuri de sprijin pentru fermieri, un total de 3,2 miliarde de euro, bani care au intrat în conturile acestora. Printre cele mai populare programe se numără InvestAlim, Rabla Tractoare și Rural Plus.

 

Rabla pentru tractoare, o premieră introdusă de Guvernul Ciolacu în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern din 30 mai că va finanța în premieră programul „Rabla pentru tractoare”, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Fermierii vor putea să primească un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro de la Guvern. Astfel va fi susținută atât producția internă de tractoare, dar și tinerii fermieri aflați la început de drum, a declarat premierul.Creditele avantajoase vor fi acordate fermierilor printr-un program cu valoare totală de 500 de milioiane de lei.

 

INVESTALIM, succes din prima zi a depunerii dosarelor

Programul INVESTALIM, derulat de Ministerul Agriculturii prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) acordă ajutoare de stat regionale pentru înființarea de unități noi de procesare, dar și extinderea capacității unităților existente. Programul este alocat pentru perioada 2023-2026 cu un buget total de 590 de milioane de euro și încă de la deschidere a înregistrat 49 de solicitări în valoare totală de 613 milioane de euro. Lucru ce arată atât interesul fermierilor pentru dezvoltare, cât și nevoia de astfel de investiții în capacitățile de procesare.

 

Scheme de ajutor de stat pentru noi ferme de porci și păsări

Crescătorii din domeniile suin și avicol au beneficiat de scheme de ajutor de stat de 1 miliard de lei pentru porci, respectiv 409 milioane de lei pentru păsări. Au fost create astfel 25 de ferme noi pentru creșterea de porci – 45.000 de capete și 38 de ferme noi pentru creșterea de păsări – 9 milioane de capete.

 

Energie verde în agricultură

În octombrie 2023 ministrul Agriculturii Florin Barbu a semnat ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru întreprinderile din agriculutură și industria alimentară.

Programul “Zero lei la utilități prin Energie verde in ferme” a avut un buget consistent, de 500 de milioane euro, fiind depuse 1331 de cereri. Iar programul “Energie verde pentru irigații”, care prevede panouri fotovoltaice pe canalele de irigații, un  buget de 267 milioane euro.

 

Rural Plus  – Garanții de stat pentru creditele fermierilor

În aprilie 2024 Guvernul a aprobat și programul Rural Plus, ajutor de stat pentru antreprenorii din agricultură, prin care fermierii pot accesa până la finalul lunii iunie credite garantate de stat în limita a două milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *