Legea insolvenței necesită revizuiri pentru a stopa practica unor companii de a utiliza această procedură în scopul evitării plății datoriilor către stat și furnizori.
Această afirmație a fost făcută de Ilie Bolojan, președintele Senatului și lider interimar al PNL, într-un interviu.
“Avem restanțe mari la TVA, avem insolvențe în cascadă, și eu cred că se impune modificarea legii insolvenței, care e un accident în economia capitalistă, dar la noi a devenit un fel de cascadă, e o cutumă. Adică se intră în insolvență, se generează pierderi, după care se înființează o nouă firmă și statul rămâne cu sumele neîncasate, și competiția este distorsionată. Deci acest pachet trebuie făcut”, a spus liderul liberal.
Bolojan a insistat pe faptul că “nu trebuie să ne creștem veniturile prin creșteri de taxe, ci trebuie să le creștem prin încasarea celor pe care le-am stabilit deja și nu le încasăm”.
O practică frecvent întâlnită în zilele noastre este cea a companiilor care intră în insolvență pentru a scăpa de obligațiile financiare, doar pentru a fi relansate ulterior sub o denumire diferită, ca entitate juridică nouă. Bolojan sugerează interzicerea acestei abordări.
“Nu mai trebuie permis celor care intră o dată în insolvență – sau a doua oară -, să-și mai reînființeze companii, prin afini sau direct, pentru că înseamnă că se perpetuează aceste chestiuni”, a declarat președintele Senatului.
Bolojan susține că, în ultimii ani, insolvența a devenit un sport național pentru cei care recurg la acest mijloc de a scăpa de obligațiile financiare pe care le au față de stat și alte firme.
“De asemenea, a sta foarte mult în insolvență, iar executările să fie foarte greoaie, le permite să își lungească foarte mult activitatea. Deci e nevoie de o simplificare, de introducerea unor măsuri penalizatoare și de o derulare a procedurii de insolvență cât mai rapidă, în așa fel încât să nu devină un sport pe tema asta. Eu sper să facem această chestiune, pentru că asta ar însemna să ne mărim capacitatea de a încasa impozitele și să nu mai intrăm pe niște ferestre de evaziune.”
Din cauza companiilor care utilizează insolvența ca o strategie pentru a evita plata datoriilor, în loc să o folosească pentru a-și salva afacerea, statul român pierde anual miliarde de lei.
Multe firme identifică astfel o „portiță legală” prin care, în loc să-și achite impozitele și datoriile către furnizori, reușesc să scape de acestea în mod legal.
Astfel, statul și furnizorii rămân fără resurse financiare, în timp ce compania care a solicitat insolvența își continuă activitatea sub un alt nume și fără datorii.