Într-un colț uitat al Damascului, au fost descoperite gropi comune, iar rămășițele umane aflate pe străzile capitalei siriene scot la iveală realitatea șocantă a crimelor comise sub regimul președintelui Bashar al-Assad.

Cartierul Tadamon din capitala Siriei a fost unul dintre locurile cele mai lovite de violențele regimului. Locuitorii, dar și organizațiile pentru drepturile omului, au declarat că aici s-au comis masacre timp de ani întregi, iar acum dovezile groaznice ale acestor crime au ieșit la suprafață. Străzile sunt încă pline de oase, un semn al unor crime sistematice, iar cei care au supraviețuit vorbesc cu groază despre ceea ce s-a întâmplat.

Tadamon nu a fost doar martorul, ci și locul în care victimele regimului Assad erau aduse de forțele de securitate siriene. Locuitorii spun că, în timpul regimului, au văzut adesea bărbați legați și urcați în mașini ale forțelor armate siriene, iar apoi, după auzul focurilor de armă, mirosul de carne arsă devenea o prezență constantă.

De-a lungul timpului, jurnaliștii care au ajuns în Tadamon au dat peste oase împrăștiate printre gunoaie și resturi, iar copiii jucându-se cu ce păreau a fi oase de coaste și femururi. Mohammad al-Darra, un bărbat în vârstă din zonă, povestește cu groază cum, an de an, mașinile forțelor armate siriene aduceau „oameni legați” pe o alee mică, care astăzi este cunoscută drept locul unde se considera că aveau loc crimele.

Strada execuțiilor

„Noaptea, auzeai sunetul focurilor de armă. Fiecare glonț tras lovea un om”, își amintește el. Descrierea lui este confirmată de Khaled Houriya, care locuiește în apropiere și care își amintește cum, în 2019, a auzit aceleași rafale de focuri de armă și a simțit din nou mirosul de carne arsă. „Aceasta era strada execuțiilor. Oricine ajungea aici era pierdut”, spune Houriya.

Mulți dintre locuitorii din Tadamon nu îndrăzneau să vorbească în timpul regimului, temându-se de represalii. „Nu puteam spune nimic, altfel îți ardeau casa sau îți omorau fiul. Era o perioadă oribilă”, povestește unul dintre localnici.

Între timp, pe măsură ce războiul din Siria a înghițit sute de mii de vieți, regimul Assad și-a continuat crimele, iar stilul tatălui său, Hafez al-Assad, nu era diferit. Acești doi lideri au fost acuzați de organizațiile pentru drepturile omului de comiterea unor execuții în masă și de practici de tortură în închisorile din țară.

În urma acestei descoperiri macabre, grupurile pentru drepturile omului, cum ar fi Human Rights Watch, au cerut o anchetă amănunțită. „Este esențial ca acest loc să fie securizat, iar mormintele colective să fie exhumate. Familiile merită să știe ce s-a întâmplat aici”, a declarat Hiba Zayadin, cercetător la Human Rights Watch.

În 2023, Statele Unite au impus sancțiuni unui oficial sirian acuzat de implicare în uciderea a cel puțin 41 de civili în masacrul din Tadamon din 2013, iar cercetătorii pentru drepturile omului au continuat să strângă dovezi care confirmă existența unor crime de amploare. Totuși, teama că dovezile ar putea fi distruse de către forțele regimului Assad a rămas o realitate. Locuitorii din Tadamon au declarat că, înainte de prăbușirea regimului, forțele guvernamentale au încercat să scoată oasele din zonă, iar acum, după înlăturarea lui Assad, riscurile ca aceste dovezi să fie șterse sunt și mai mari.

Această descoperire și poveștile care vin din Tadamon sunt doar o fărâmă din grozăviile trăite de populația siriană în timpul regimului Assad. În prezent, activiștii și supraviețuitorii speră că acest loc va fi protejat și că aceia care au comis aceste crime vor fi trași la răspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *