Un elicopter german, care efectua o misiune de supraveghere de rutină, a fost luat drept ţintă de către un cargou rusesc, confirmă ministrul german al Apărării Boris Pistorius, în urma unor dezvăluiri de presă, fără să ofere detalii, relatează AFP.

”Nimeni nu a fost rănit şi nici nu a fost pus în pericol”, comentează Boris Pistorius.

Presa dezvăluie că acest incident a avut loc săptămâna trecută.

O navă rusă a tras cu muniţie de semnalizare într-un elicopter aparţinând Bundeswehr, armata germană, anunţa miercuri agenţia germană de presă DPA, citată de Euronews.

Muniţia de semnalizare este folosită de către nave doar în caz de urgenţă, în cazul unui tir de avertisment şi nu în atacuri.

 

A vrut astfel Moscova să exercite presiuni asupra Berlinului, în contextul unor tensiuni tot mai mari la Marea Baltică? se întreabă Le Point.

Boris Pistorius denunţă, la postul de radio Deutschlandfunk, o ”prezenţă sporită a Mrinei ruse şi a unor nave civile la Marea Baltică” şi un ”comportament provocator clasic, cunoscut de la Războiul Rece” al Moscovei.

”Am avut în mai multe rânduri incidente la Marea Baltică, unde s-a adeverit că nave ruseşti au tras focuri de avertisment în aer sau în apă”, declară el.

Marea Baltică are o ”importanţă strategică” pentru Rusia şi China, subliniază Boris Pistorius.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a evocat acest incieent în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, miercuri.

Annalena Baerbock a anunţat o consolidare a spravegherii conductelor şi cablurilor de date în acest sector.

Tensiunile în această regiune au crescut după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Statele europene, inclusiv Germania, acuză cu regularitate ”atacuri hibride” la marea Baltică, pe care le atribuie Rusiei.

Aceste atacuri – nemilitare – au ca obiectiv să destabilizeze securitatea uneia dintre ţările riverane.

Tabloidul german Bild scrie că Rusia, China şi aliaţii lor vor să slăbească Europa prin atacuri hibride. Aceste atacuri sunt comise de către actori statali sau nestatali, fără să poarte un război deschis. Este adesea dificil, chiar imposibil să fie atribuite unui anumit autor”.

Statele membre NATO au discutat despre posibile noi măsuri prin care să le răspundă în mod eficient şi să apere infrastructuri strategice.

După aderarea Finlandei şi apoi a Suediei, toate statele riverane la Marea Baltică – cu excepţia Rusiei – sunt membre ale NATO.

Îngrijorări au fost relansate după ruperea a două cabluri submarine de telecomunicaţii, la jumătatea lui noiembrie, la Marea Baltică, în apele teritoriale ale Suediei.

Suedia a deschis o anchetă cu privire la sabotaj şi anchetează cu privire la rolul unui cargou chinez, Yi Peng 3, imobilizat în apele internţaionale în apropierea coastei Danemarcei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *