„Dragi militari, în contextul instabilităţii mediului de securitate regional şi global actual, marcat puternic de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, trebuie să rămâneţi vigilenţi, pro-activi şi profund implicaţi în procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare în România şi în regiunea Mării Negre. Este esenţial să continuaţi instruirea intensă şi să dezvoltaţi interoperabilitatea cu Aliaţii noştri din NATO, pentru a putea răspunde eficient oricăror provocări. Este datoria Statului Major al Apărării să menţină standarde înalte de profesionalism, să demonstreze gândire inovatoare, spirit de iniţiativă şi responsabilitate pentru a creşte calitatea actului de conducere la nivel strategic, operativ şi tactic. Am deplină încredere că veţi valorifica resursele financiare consistente care revin Apărării pentru a accelera implementarea programelor majore de înzestrare şi pentru a vă instrui, în continuare, la cele mai înalte standarde, conform cerinţelor operaţionale generate de schimbările din mediul de securitate actual”, a transmis şeful statului, prin mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor în cadrul ceremoniei organizate la Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit lui Iohannis, Statul Major al Apărării, care a fost înfiinţat în urmă cu 165 de ani, este o structură esenţială cu rol central în asigurarea apărării naţionale a României.

„De la momentul înfiinţării, în 1859, prin ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, această instituţie militară a parcurs un amplu proces de transformare şi adaptare la diferitele contexte istorice şi de securitate. Modernizarea este un proces continuu, pe care militarii Forţelor Armate Române de astăzi şi generaţia viitoare de cadre militare trebuie să îl ducă mai departe, pentru a garanta suveranitatea, independenţa şi unitatea statului, precum şi integritatea teritorială a ţării şi democraţia constituţională”, a afirmat el.

Şeful statului a adăugat că gândurile sale, „cu apreciere şi recunoştinţă”, se îndreaptă către militarii activi, în rezervă şi în retragere, precum şi către înaintaşii acestora, care au avut o contribuţie majoră la dezvoltarea structurii de forţe a Armatei României.

„Aducem astăzi un pios omagiu eroilor noştri care au plătit preţul suprem pe câmpul de luptă în cele două Războaie Mondiale sau, mai recent, în teatrele de operaţii, unde România a participat la gestionarea diferitelor crize de securitate, alături de Aliaţii din NATO şi de partenerii europeni şi internaţionali”, a completat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că Armata României reprezintă o parte integrantă importantă a arhitecturii de securitate europene şi euroatlantice.

„Este remarcabil faptul că Armata noastră dispune de un nivel ridicat al capacităţii operaţionale, care îi asigură îndeplinirea misiunilor de apărare naţională şi colectivă, inclusiv a celor sub egida NATO, a Uniunii Europene şi a ONU”, a punctat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a transmis, totodată, aprecierea sa faţă de corpul liderilor militari ai Armatei României care au asigurat, de-a lungul timpului, conducerea în mod exemplar a Statului Major al Apărării, astfel încât efectivele categoriilor de forţe şi ale celorlalte componente ale Armatei României sunt respectate, în prezent, în Europa, în NATO şi în lume.

„Datorită calităţilor excepţionale ale militarilor noştri şi a eforturilor susţinute ale instituţiei militare, în ansamblul său, România a fost şi va continua să fie reprezentată la nivelul conducerii diferitelor misiuni şi operaţii internaţionale, cum ar fi Operaţia EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina şi Misiunea de Instruire a Uniunii Europene din Republica Centrafricană, precum şi în comandamentele Alianţei Nord-Atlantice şi cele ale Uniunii Europene”, a menţionat el.

Şeful statului a decorat Drapelul de Luptă al SMAp, cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la înfiinţare, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari, în semn de „recunoaştere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute de personalul Statului Major al Apărării în îndeplinirea misiunilor specifice, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *