Mesajul a fost prezentat de către Ion Oprişor, consilier Prezidenţial la Departamentul Securităţii Naţionale.

„De-a lungul timpului, destinul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-a împletit cu cel al României, fiind marcat de evenimentele tumultuoase şi, de cele mai multe ori, tragice din perioada 1940-1945, evenimente care au dus la mutarea succesivă a liceului, la acea vreme, în mai multe garnizoane din ţară şi, în cele din urmă, la desfiinţarea instituţiei, în mai 1945″, a spus şeful statului.

El a arătat că reînfiinţarea liceului, în septembrie 1953, şi reprimirea numelui marelui voievod „Ştefan cel Mare” în anul 1954 „au constituit acte reparatorii semnificative pentru recunoaşterea meritelor şi a importanţei acestei instituţii de învăţământ militar, precum şi momente-cheie în refacerea şi, ulterior, în dezvoltarea întregului sistem de învăţământ militar”.

Astfel, şeful statului a apreciat că în prezent Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” este o instituţie de învăţământ preuniversitar modernă, cu un colectiv profesoral şi de cadre dedicat formării şi educării tinerei generaţii, care are la dispoziţie o bază materială diversificată şi adaptată noilor cerinţe educaţionale specifice domeniului militar.

Iohannis s-a adresat şi elevilor Colegiului, subliniind că ei sunt cei cărora România le va încredinţa în viitor misiunea de a-i garanta suveranitatea, independenţa şi unitatea statului, integritatea teritorială şi democraţia constituţională.

„Nu este o responsabilitate uşoară, cu atât mai mult cu cât situaţia de securitate din regiune este, în prezent, profund afectată de războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi de riscurile şi ameninţările generate de acesta la adresa stabilităţii ţării noastre, a regiunii şi a întregii zone euroatlantice. Sunt convins că vă veţi dovedi demni de curajul şi hotărârea demonstrate de înaintaşii noştri. Vă îndemn să învăţaţi cât mai mult din modul exemplar în care s-au comportat veteranii de război şi cei din teatrele de operaţii, reale modele de urmat”, a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a amintit că a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Drapelului de Luptă al Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” şi de asemenea, a acordat Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler pentru cinci cadre didactice. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *