Roma se opune folosirii armamentului furnizat Ucrainei împotriva unor ţinte situate pe teritoriul rus, reiterează şefa Guvernului italian Giorgia Meloni, comentând declaraţii ale secretarului general al NATO Jens Stoltenberg în favoarea acestei opţiuni, relatează AFP.
”Nu ştiu de ce domnul Stoltenberg a spus aşa ceva. Cred că trebuie să fie mai prudent. Sunt de acord că NATO trebuie să rămână fermă, să nu dea semnalul că cedează”, a declarat ea duminică seara într-o emisiune televizată.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat săptămânalului The Economist, că ”a venit vremea ca aliaţii să evalueze posibilitatea de a elimina anumite restricţii impuse folosirii armelor pe care le-au furnizat Ucrainei”.
”Mai ales acum, în timp ce au loc lupte importante la Harkov”, al doilea cel mai important oraş ucrainean, vizat cu regualritate de armata rusă, ”negarea Ucrainei posibilităţii de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime situate pe teritoriul rus le face mult mai dificilă posibilitatea de a se apăra”, a adăugat el.
INDIGNARE LA ROMA
Aceste declaraţii au provocat un val de indignare la Roma, care ajută militar Ucraina, dar care se teme de o lărgire a conflictului.
Vicepremierul Matteo Salvini, liderul Ligii (antimigraţie), a reacţionat vehement la declaraţiile lui Jens Stoltenberg.
”Acest domn, fie îşi cere iertare, fie îşi corectează spusele, fie demisionează”, a tunat el la o manifestaţie electorală la Napoli.
Celălalt vicepremier italian, Antonio Tajani, şeful diplomaţiei, a subliniat încă de sâmbătă că ”instrumentele militare trimise de către Italia” trebuie ”să fie folosite înăuntrul Ucrainei” şi nu împotriva teritoriului Rusiei.
Cereri insistente din partea Kievului
Încă de joi, înaintea interviului lui Jens Stoltenberg, Kremlinul a denunţat apeluri ale unor aleşi americani de autorizarea Ucrainei să folosească armamentul furnizat de către Statele Unite să lovească pe teritoriul rus, pe care o consideră o ”escaladare”.
Kievul a cerut să lovească cu armamentul din Occident baze aeriene şi poziţii situate pe teritoriul rus.
Atât europenii, cât şi americanii interzic acest lucru de frica unei agravări a conflictului.
”La Washington şi în mai multe capitale europene, unii încearcă cu zel să provoace, să ridice fără încetare nivelul escaladării. În această privinţă, le putem califica poziţia drept iresponsabilă”, declara un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.